Βιοϊατρική στο star.gr: Ασυμπτωματικός ένας στους τρεις που βγαίνει θετικός

Πόσα τεστ Covid έγιναν στο εργαστήριο του ομίλου - Κόστος και χρόνος

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο star.gr της επικεφαλής του εργαστηρίου της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ, γενετίστριας Δρ. Ειρήνης Λουίζου

Μέχρι σήμερα το πρωί, 15.600 τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, από τις 12 Μαρτίου οπότε και μπήκε δυναμικά ο κορωνοϊός στη ζωή μας. 

«Από αυτά το 1,5- 2% βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι τρία στα δέκα θετικά τεστ, αφορούσαν ασυμπτωματικούς ασθενείς», είπε στο star.gr η επικεφαλής του εργαστηρίου, γενετίστρια Δρ. Ειρήνη Λουίζου.

Στα διαγνωστικά κέντρα μαζικά οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτοί, που δεν θα εξεταστούν για να διαγνωστούν, συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με την Δρ. Λουίζου, τον τελευταίο καιρό πάντως έχουν αυξηθεί τα θετικά δείγματα, ενώ για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καταγράφονταν μόνο αρνητικά.

«Όλα τα πρόσφατα θετικά τεστ σχετίζονταν με κάποιο ταξίδι και οι ασθενείς δεν ανέφεραν καθόλου συμπτώματα», είπε.

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα γρήγορα τεστ διάγνωσης

Τα συμπτώματα των ασθενών

Αναφερόμενη στα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι πάσχοντες από Covid- 19, σημείωσε ότι με βάση το ιστορικό που λαμβάνει η Βιοϊατρική, ένας στους τέσσερις είχε πυρετό και ένας στους πέντε βήχα.  

«Σε μικρότερο ποσοστό όσοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρουσίαζαν τα κοινά συμπτώματα της γρίπης, δηλαδή διάρροια, καταρροή και πονοκέφαλο», πρόσθεσε. 

«Καραντινάτες» διατροφικές συμβουλές στο star.gr

Το προφίλ όσων κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό

Όπως εξήγησε η Δρ. Λουίζου υπάρχουν κυρίως δύο κατηγορίες ανθρώπων που προσφεύγουν στη Βιοϊατρική προκειμένου να εξεταστούν μετά την άρση του lockdown. 

«Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς και μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να εξετάσουν τους υπαλλήλους τους και κάνουν μαζικά τεστ», σημείωσε.

Τι πρέπει να κάνω αν νιώσω ότι πάσχω από κορωνοϊό;

Το κόστος της εξέτασης για κορωνοϊό και ο χρόνος έκδοσης αποτελέσματος

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR οπότε και ανιχνεύει τα άτομα που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη. Όσα περιστατικά εντοπιστούν θετικά, δηλώνονται αυθημερόν στον ΕΟΔΥ.

Καθημερινά διενεργούνται στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 250 μοριακά τεστ, ενώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει την έκδοση του αποτελέσματος στα χέρια του μέσα σε  έξι με οκτώ ώρες.

«Συμβιώνοντας» με ... κορωνοϊό

Ένας μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό κοστίζει 120 ευρώ στην Βιοϊατρική, ενώ το rapid test 150 ευρώ. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα μετά την καραντίνα, καταγράφεται μία αυξητική ζήτηση σε rapid test.

«Παρότι υπάρχει αυτή η μικρή διαφορά στην τιμή, ο κόσμος φαίνεται να προτιμάει τα γρήγορα τεστ προκειμένου να λάβει γρηγορότερα το αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος έκδοσης αποτελέσματος πέφτει από τις οκτώ στις δύο ώρες από την ώρα που θα γίνει η λήψη του δείγματος», ανέφερε η Δρ Λουίζου.

Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζεται στο εργαστήριο της Βιοϊατρικής, όταν ένα rapid test εμφανίσει μία γκρίζα ζώνη ή ένα θετικό αποτέλεσμα, τότε αυτό θα επιβεβαιωθεί και με την κλασική μέθοδο Real Time-PCR.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top