Στα διαγνωστικά κέντρα μαζικά οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Βιοϊατρική στο star.gr: Πάνω από 1.000 τέστ ως τώρα - Πώς γίνεται η εξέταση

Ακούστε τι είπε στο star.gr o Δημήτρης Κουντουράς  Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου Βιοϊατρική.

Στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στέλνει μαζικά τις τελευταίες ημέρες τους πολίτες ο κορωνοϊός. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της Βιοϊατρικής στο star.gr η αναμονή για ραντεβού εξέτασης ξεπερνά τη μία εβδομάδα για τα ασυμπτωματικά άτομα, ενώ περισσότερα από 1.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στα εργαστήριά της.

Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων για  600.000 επιχειρήσεις και εργαζόμενους 

 
Αναφορικά με το προφίλ των εξεταζόμενων, από τον Όμιλο αναφέρουν ότι προσέρχονται άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς οι οποίοι ζητούν ραντεβού για τα παιδιά τους. Ανάμεσα σε αυτούς που προσέρχονται είναι όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα, αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν να εξεταστούν πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, είτε επειδή έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι, είτε επειδή ανησυχούν μήπως μεταδώσουν τη νόσο σε ευπαθή συγγενικά τους πρόσωπα.

Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση για δειγματοληψίες οδήγησε τον Όμιλο στη διαμόρφωση ενός επιπλέον ειδικού χώρου στον Άλιμο, πέραν αυτού που λειτουργεί ήδη στους Αμπελόκηπους.

Άλλες δυο έγκυες θετικές στον covid-19 αναμένεται να γεννήσουν σύντομα


 «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δε μας έχει ζητηθεί να δίνουμε προτεραιότητα σε κάποιους έναντι άλλων, βάσει των κριτηρίων του ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα. Συνιστούμε ωστόσο, σε όσους καλούν να έχουν υπόψη τους ότι η ανίχνευση πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνεται σε
όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα ειδικά αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», ανάφερε ο Δημήτρης Κουντουράς, Παθολόγος – Ηπατολόγος, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου Βιοϊατρική.

Όπως πρόσθεσε «ιδανική περίπτωση ανθρώπου που θα πρέπει να εξεταστεί για τον κορωνοϊό είναι όποιος έχει βήχα και πυρετό». 

Ερωτώμενος για το χρόνο που χρειάζεται για να υπάρχει ασφαλής αποτέλεσμα από την εξέταση απάντησε ότι «ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες. Συνήθως στην πρώτη εβδομάδα από τη διαμόλυνση από τον ιό το αποτέλεσμα μπορεί να βγει αρνητικό ωστόσο, στη φάση που αρχίζουν τα συμπτώματα το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό».

«Τα αποτελέσματα τα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά, σχεδόν αποκλείονται με τις μοριακές τεχνικές που εφαρμόζουμε και είναι κάτω του 1%  και 2%. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε παίζει ρόλο και «η ποιότητα της λήψης του δείγματος, από το φάρυγγα».

Έλληνας στο star.gr για ΝΥ: Σε καραντίνα η πόλη «που δεν κοιμάται ποτέ»


Πώς γίνεται η εξέταση

Η εξέταση έχει κόστος 120 ευρώ, ενώ η Βιοιατρική εφαρμόζει το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα «drive through». Με στόχο την ελαχιστοποίηση της επαφής με άλλα άτομα, ο εξεταζόμενος φτάνει με το αυτοκίνητό του στον ειδικό χώρο και η δειγματοληψία γίνεται χωρίς ο ίδιος να βγει από το όχημα.

Από το αυτοκίνητο η εξέταση για τον κορωνοϊό. Φωτογραφία αρχείου, Associated Press

Η εξέταση είναι μοριακή, γίνεται με τη μέθοδο PCR και στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων του ιού. Για να είναι θετική πρέπει να βρεθεί συγκεκριμένος αριθμός τέτοιων σωματιδίων.Η όλη διαδικασία της δειγματοληψίας διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ενώ τα αποτελέσματα δίνονται αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη ημέρα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε η περίπτωσή του δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι πρέπει να κάνετε για να βγείτε από το σπίτι

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top