«Συμβιώνοντας» με ... κορωνοϊό

Απαντήσεις σε δικά σας ερωτήματα και χρήσιμες ιατρικές οδηγίες στο star.gr

Διερχόμενη με μάσκα
Δείτε τις απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα, αλλά και χρήσιμες οδηγίες στο star.gr από τον Παθολόγο -Ηπατολόγο Δημήτρη Κουντουρά

Πώς θα προστατεύσω τους υπόλοιπους ένοικους του σπιτιού αν εμφανίσω συμπτώματα του κορωνοϊού; Πώς θα καταλάβω αν ο βήχας μου προέρχεται από αλλεργία ή νοσώ; Τι πρέπει να κάνω όταν φροντίζω άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Ο Δημήτρης Κουντουράς Παθολόγος -Ηπατολόγος και Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ μίλησε στο star.gr λύνοντας τις δικές σας απορίες, ενώ έδωσε χρηστικές οδηγίες προς όλους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο  «Σωτηρία» 

Απλή αλλεργία ή κορωνοϊός;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που φτάνουν στο star.gr είναι πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν νόσησε από κορωνοϊό ή απλά του χτύπησε την πόρτα κάποια αλλεργία.

«Είναι η εποχή που ξυπνάνε οι αλλεργίες και μπορεί αρκετός κόσμος να νιώθει σύγχυση. Ασφαλής συμπτωματολογία στα πρώιμα στάδια δεν υπάρχει. Το γεγονός ότι πονάει λίγο ο λαιμός μου, που μπορεί να οφείλεται σε 7-8 εποχιακές ιώσεις και μία αλλεργία δεν λέει τίποτα. Αν όμως ανεβάζω πυρετό και αν αρχίσω να βήχω, θα πρέπει να μιλήσω με το γιατρό μου.

Η ιατρική κοινότητα, έχουμε αρχίσει λίγο -λίγο  να αναπτύσσουμε μια εμπειρία και μια εξοικείωση και μπορούμε να ζυγίσουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να κατευθύνουμε κάποιον έγκαιρα στο να πάει να ελεγχθεί σε ένα κέντρο αναφοράς ή σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο με προϋποθέσεις ασφαλείας για τον ίδιο και τους άλλους γύρω του. 
Χθες δέχθηκα γύρω στα 120 τηλεφωνήματα που είχαν κοινό παρονομαστή αυτά τα συμπτώματα. Από όλους αυτούς, δύο άνθρωποι είχαν ένα ενδεχόμενο να είναι μολυσμένοι και να έχουν μία λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Και οι 2 είχαν βήχα και πυρετό της τάξεως του 38 και κάτι».

Κορωνοϊός: Αποσωληνώνονται ασθενείς από ΜΕΘ

Τι πρέπει να κάνουν όσοι φροντίζουν ευπαθή άτομα;

«Αυτοί που φροντίζουν ευπαθή άτομα το πιο σημαντικό είναι να μη γίνουν οι ίδιοι κατευθυνόμενες βόμβες γι' αυτά. Πρέπει να φροντίζουν πάρα πολύ καλά την προσωπική τους υγεία ειδικά όταν πρόκειται να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που προσέχουν και οφείλουν να θερμομετρούνται καθημερινά πρωί και βράδύ. Με τον όρο φροντίδα εννοούμε να πάνε να του κάνουν τα ψώνια, να μπούνε στο χώρο τους, να τους δώσουν τα φάρμακά τους, να τους κάνουν ενέσεις, να τους ταΐσουν. Για όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει από την αρχή μέχρι το τέλος αυτοί που φροντίζουν έναν άνθρωπο να φορούν μάσκα, καθαρά γάντια και να μην έρχονται με τα γάντια τους από το σπίτι. Πρέπει φτάνοντας στο χώρο φροντίδας να αλλάζουν τελείως τον εξοπλισμό τους, σαν να μπαίνουν σε ένα αποστειρωμένο χώρο και να εκτελούν όλες αυτές τις διαδικασίες με προσοχή. Με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα  που θα εμφανίσουν θα πρέπει να συμβουλευτούν και αυτοί το γιατρό και να παραχωρήσουν τη φροντίδα του προσώπου, σε κάποιον άλλο που κατά τεκμήριο είναι υγιής».

Έκκληση από τους κρατούμενους - «Υγειονομική βόμβα» οι φυλακές

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ασθενείς με κορωνοϊό συγκατοικούν;

«Όλοι όσοι νοσούν και συμβιώνουν με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να βρουν ένα δωμάτιο στο οποίο δε θα μπαίνει κανείς.Αν υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να έχουν μία τουαλέτα αποκλειστικά για τους ίδιους και να μη χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αντικείμενα και κοινόχρηστα σερβίτσια. Από την πλευρά τους οι συγκάτοικοι τους θα πρέπει να αφήνουν το φαγητό στην πόρτα και να φεύγουν. 
Θα πρέπει λοιπόν να ζουν σε συνθήκες ατομικής απομόνωσης και σχολαστικής υγιεινής, αποκλείοντας την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. 
Σε αυτού του είδους το συγχρωτισμό σε ένα κοινό χώρο, ακόμη και η έντονη ομιλία μπορεί να παράξει περιστασιακά σταγονίδια ή αεροδιάλυμα έτσι ώστε επιμολυνθούν οι επιφάνειες ή ο αέρας που αναπνέουν. Γι’ αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να μένουν αναγκαστικά μόνοι τους για λίγες ημέρες και αν και είναι σε διπλανά δωμάτια με άλλους, θα πρέπει αν γίνεται να επικοινωνούν μαζί τους μέσω skype». 

Κορωνοϊός: Στην αναζήτηση του φαρμάκου για την καταπολέμησή του


Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας;

«Θα πρέπει να φανταζόμαστε, όσο σχιζοφρενικό κι αν ακούγεται, ότι ο προηγούμενος είχε φταρνιστεί, είχε σκουπίσει το πρόσωπό του με το χέρι του, δεν το έπλυνε και ακούμπησε το πόμολο και το κουμπί του ασανσέρ ή πιάστηκε από την κουπαστή της σκάλας για να ανεβεί. Θα πρέπει γενικώς αυτά τα συνήθη σημεία επαφής ή να τα αποφεύγουμε αν γίνεται ή να χρησιμοποιούμε κάποιο ενδιάμεσο τρόπο για να τα αγγίξουμε όπως ένα χαρτομάντιλο, ένα μαντιλάκι ή ένα ρούχο. Αν χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο πρέπει να το απορρίπτουμε σε ασφαλές δοχείο με σακούλα. Καλό θα ήταν πάντως να προτιμούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ και να αποφεύγουμε την επαφή με τα κοινόχρηστα αντικείμενα. Αν βρεθούμε στον ίδιο χώρο με άλλους ένοικους, τότε οφείλουμε να κρατάμε απόσταση δύο μέτρων και να αποφεύγουμε τις παρατεταμένες συζητήσεις ή τη συνάθροιση σε «πηγαδάκια», ιδιαιτέρως σε μικρούς χώρους».

«Οι Ολλανδοί αποδέχονται ευκολότερα το θάνατο» λέει Ελληνίδα στο star.gr

Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που μαθαίνουν ότι πάσχουν από κορωνοϊό και χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης;

«Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να πεθάνουν είναι πάρα πολύ μικρό, όπως και το ενδεχόμενο να νοσήσουν βαριά. Ίσα ίσα που η γρίπη έχει ήδη δώσει φέτος πάρα πολλά θύματα.

Υπάρχουν γραμμές στήριξης ας απευθυνθούν στον ΕΟΔΥ που διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψυχολόγων για ψυχολογική υποστήριξη.Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να έρθει ο ιός μόνος του στην πόρτα μας. Αν καθίσουμε μέσα στο σπίτι μας το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος, χωρίς να έχουμε δυσάρεστες επισκέψεις». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top