Ένωση κατασκηνώσεων στο star.gr: «Το κορίτσι έφερε τον ιό από το σπίτι του»

Αρνητικά βγήκαν τα υπόλοιπα τεστ κορωνοϊού στην κατασκήνωση Χαλκιδικής

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στο star.gr του Παναγιώτη Μπαρδάκη προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κατασκηνώσεων 

«Αρνητικά βγήκαν αργά χθες το βράδυ τα τεστ των επτά παιδιών, καθώς και των δύο μελών του προσωπικού που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με την 15χρονη που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής», είπε στο star.gr o Παναγιώτης Μπαρδάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Κατασκηνώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, ενώ το κορίτσι είχε νοσήσει πριν μπει στην κατασκήνωση.

«Δυστυχώς παρόλο που το παιδί είχε θερμομετρηθεί κατά την παραλαβή του και είχε βρεθεί εντάξει, την τέταρτη ημέρα ανέβασε πυρετό 37,4. Όπως αναφέρει η επιστημονική επιτροπή και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο ιός θέλει 4-5 ημέρες για να εκκολαφθεί. Από τη στιγμή που μπήκε το κορίτσι στις 5 του μηνός και εκδήλωσε συμπτώματα στις 9 του μήνα, σημαίνει ότι τον έφερε με την παραλαβή από το σπίτι», είπε.

Κορωνοϊός: «Χρειάζεται σχέδιο - Δεν αντέχουμε νέο lockdown»

Περιγράφοντας το πρωτόκολλο και τη  διαδικασία που ακολούθησε η κατασκήνωση στη Χαλκιδική, ο κ. Μπαρδάκης είπε ότι αρχικά ενημερώθηκε ο γονέας, ο οποίος παρέλαβε το παιδί και το πήγε στη Βέροια, όπου διενεργήθηκε τεστ, το οποίο και βγήκε θετικό. 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παιδί με πυρετό φεύγει αμέσως από την κατασκήνωση

Ακολούθως, ενημερώθηκαν ο ΕΟΔΥ και οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών, που έμεναν στον ίδιο χώρο μαζί με τη 15χρονη, προκειμένου να τα παραλάβουν.

«Μάλιστα, έκαναν κι αυτά διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό, τα οποία χθες βράδυ γύρω στις 23:40 βγήκαν αρνητικά. Ομοίως, αρνητικά βγήκαν και τα τεστ της ομαδάρχισσας, η οποία κοιμόταν στον ίδιο κοιτώνα, καθώς και της κοινοτάρχισσας που έμπαινε στο σπιτάκι. Τελικά τα παιδιά επέστρεψαν στην κατασκήνωση», ανέφερε.

Κορωνοϊός: Τέλος τα πανηγύρια αποφάσισαν οι επιστήμονες

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από το κρούσμα στην παιδική κατασκήνωση οδήγησε κάποιους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

«Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, περίπου 100 παιδιά από τα 800 που είχε η κατασκήνωση έφυγαν, ωστόσο δεν καταγράφηκαν αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες κατασκηνώσεις», είπε ο κ. Μπαρδάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια της σεζόν.

Δύσκολες ημέρες είναι οι πρώτες 4-5 της παραλαβής των παιδιών. Αν αποφύγουμε την εισροή κορωνοϊού, θα πάει καλά η κατασκηνωτική περίοδος

«Στις κατασκηνώσεις τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας»

Στην επικράτεια λειτουργούν 45 ιδιωτικές κατασκηνώσεις, στις οποίες υπό κανονικές συνθήκες φιλοξενούνται 120.000 παιδιά. Φέτος όμως λόγω της πανδημίας και βάσει των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, η πληρότητα έπεσε στο 50%, δηλαδή 60.000 παιδιά.

ΠΟΥ: Νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό - Τρόποι μετάδοσης και προφύλαξης

 Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκείμενου οι κατασκηνώσεις να παραμείνουν ασφαλείς χώροι, ενώ τα πρωτόκολλα τηρούνται από όλους.

Πρόεδρος τουριστικών γραφείων στο star.gr: «Χαμένη η φετινή χρονιά»

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την παραλαβή των παιδιών στην είσοδο των κατασκηνώσεων
  • Απαγόρευση της εισόδου στις εγκαταστάσεις για τους γονείς
  • Σε κάθε κοιτώνα κοιμούνται οκτώ παιδιά, αν και η δυναμικότητά τους είναι για 15 
  • Καθημερινή θερμομέτρηση των παιδιών

Συναγερμός στη Λευκάδα - Ζευγάρι Σέρβων θετικοί στον κορωνοϊό

  • Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ομαδικά παιχνίδια, αθλοπαιδιές επιτρέπονται μεταξύ των παιδιών που μένουν στο ίδιο σπιτάκι. 
  • Στην τραπεζαρία το κάθε «σπιτάκι» τρώει σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μακριά από τον άλλο κοιτώνα
  • Καθημερινή εκπαίδευση των παιδιών, που σχετίζεται με τα μέτρα ατομικής προστασίας,  όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η συχνή χρήση αντισηπτικών
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top