Ο κορωνοϊός έχει αφήσει πίσω του 165 νεκρούς στη χώρα μας, ενώ μάχη για τη ζωή δίνουν τουλάχιστον 20 άτομα τα οποία είναι διασωληνωμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας. Τι συμβαίνει όμως σε όσους παίρνουν εξιτήριο; Πόσο εύκολο είναι να επανέλθουν στην κανονικότητα;
«Η επιστροφή μου στο σπίτι ήταν δύσκολη, δεν είχα ανακτήσει πλήρως τις ανάσες μου, δεν μιλούσα καλά και δεν ένιωθα ασφαλής όταν έπεφτα στο κρεβάτι. Φοβόμουν μήπως έχω κάποια επιπλοκή στον ύπνο μου», εξομολογήθηκε στο star.gr ο Μιχάλης Πετσαλάκης.
Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο όπου και νόσησε, ενώ είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στη Μ. Βρετανία στο οποίο συνδέθηκε ο κορωνοϊός με την αιματουρία. «Μου πήρε αρκετές ημέρες για να γίνω ξανά λειτουργικός και να συνέλθω πλήρως. Την πρώτη εβδομάδα είχα σοβαρό θέμα με την αναπνοή μου και αδυνατούσα να χρησιμοποιήσω τις εσωτερικές σκάλες στο διώροφο σπίτι μου», πρόσθεσε.
Με αποστάσεις και αντισηπτικά η επιστροφή των μαθητών στα θρανία
Τα πρώτα συμπτώματα
Ο κ. Πετσαλάκης μπήκε στο νοσοκομείο εννέα ημέρες μετά από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος. Είχε μόνιμα υψηλό πυρετό, αιματουρία, αιμόπτυση, πλήρη ασιτία καθώς για έξι ημέρες μπορούσε να πιει μόνο νερό, ενώ το οξυγόνο στο αίμα του είχε πέσει στο 90. «Το γεγονός ότι είχα σπίτι μου οξύμετρο συνετέλεσε στο να με δεχθούν στο νοσοκομείο, αλλιώς θα είχα καταλήξει στο δωμάτιό μου», είπε και πρόσθεσε: «Την πρώτη ημέρα που μπήκα στο νοσοκομείο έχανα τόσο αίμα, που οι γιατροί ετοιμάστηκαν να μου κάνουν μετάγγιση».
Έμεινε στο νοσοκομείο για επτά ημέρες όπου έζησε τρομακτικές στιγμές, βλέποντας δίπλα του ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. «Όταν έφευγα η γιατρός μου είπε, ότι από όλους όσοι ήμασταν στο θάλαμο, 6-7 άτομα, έδωσα τη δυσκολότερη μάχη με τον κορωνοϊό, αλλά τελικά βγήκα νικητής», είπε.
Ο φόβος του κορωνοϊού δεν «παίρνει εύκολα εξιτήριο»
Σχεδόν δύο μήνες μετά από την ημέρα που νόσησε, ο κ. Πετσαλάκης είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε στο star.gr αν και ο οργανισμός του έχει αναπτύξει αντισώματα, ζει με το φόβο ότι θα νοσήσει ξανά από τον κορωνοϊό. Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ένας φίλος του ο οποίος νόσησε ακριβώς το ίδιο διάστημα με τον ίδιο και ανάρρωσε, τον ειδοποίησε ότι παρουσιάζει ξανά τα ίδια συμπτώματα, βήχα, πυρετό και απώλεια της γεύσης και όσφρησης.
«Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τρομοκρατήθηκα. Την πρώτη φορά σκέφτηκα πως ήμουν τυχερός, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να τα βγάλω πέρα αν υπάρξει και δεύτερη», είπε.
Όπως συμπλήρωσε: «Ευτυχώς το τεστ του φίλου μου βγήκε αρνητικό, αλλά πάντα ζούμε υπό το φόβο του ιού. Τώρα έχω ανοσία, αλλά τι θα γίνει σε 2-3 μήνες; Ο ιός μεταλλάσσεται, μπορεί να γυρίσει σε ένα δεύτερο κύμα ισχυρότερος. Πώς μπορώ να ξέρω ότι είμαι προστατευμένος; Όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς».
Κέρδισαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι λειτουργικοί
Πιο δύσκολη είναι η ανάρρωση για τους ασθενείς οι οποίοι νίκησαν τον κορωνοϊό, αλλά μετά από την μακρόχρονη μάχη στις ΜΕΘ, όταν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, αδυνατούν να επανέλθουν στην προτέρα φυσική τους κατάσταση.
«Έρχονται περιστατικά που πήραν εξιτήριο και παρουσιάζουν γενικευμένη μυϊκή αδυναμία. Πέφτει η πίεσή τους, αδυνατούν να περπατήσουν, να ντυθούν, να ξεντυθούν, να σταθούν όρθιοι, να καθίσουν, να πάνε στην τουαλέτα, ακόμη και να μασήσουν», είπε στο star.gr o Παναγιώτης Καραγκούνης γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο κέντρου αποθεραπείας «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» στην Αττική, στο οποίο ξεκίνησαν ήδη να νοσηλεύονται οι πρώτοι πέντε ασθενείς οι οποίοι νίκησαν τον COVID-19.
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Καραγκούνη στη νέα σειρά Podcast του star.gr
«Κάθε ασθενής έχει άλλη κλινική εικόνα και κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη» εξήγησε και πρόσθεσε: «Στόχος είναι η επανένταξη όσων νόσησαν, καθώς παρουσιάζουν σε διαφορετικό βαθμό ελλείμματα κινητικού και νευρολογικού χαρακτήρα, λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στη ΜΕΘ».
Όπως συμπλήρωσε, αυτήν τη στιγμή στο κέντρο νοσηλεύονται ασθενείς από 60 έως τα 80 ετών ωστόσο, η ηλικία δεν αποτελεί δείκτη βαρύτητας, καθώς υπάρχει περιστατικό μικρότερης ηλικίας που παρουσιάζει βαρύτερη κλινική εικόνα, από άλλο που ανήκει στην κατηγορία των γηριατρικών ασθενών.
«Χρειάζονται τουλάχιστον 4 εβδομάδες νοσηλείας στο κέντρο, προκειμένου οι ασθενείς να επιστρέψουν πολύ πιο λειτουργικοί στα σπίτια τους. Παροχές όπως η υδροθεραπεία, επιταχύνουν την αποκατάσταση», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.