Πάσχα σε καραντίνα: Οι 7 σημαντικότερες αλλαγές στο πασχαλινό τραπέζι

Φούρνος vs σούβλα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δείτε πως αναμένεται να περάσουμε φέτος το Πάσχα όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών αναμένεται να φέρουν φέτος το Πάσχα η καραντίνα και τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό δείχνει έρευνα με δείγμα 1.050 ατόμων του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών από την 1 έως 3 Απριλίου 2020 με θέμα τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας  Δρ. Λευτέρης Κιοσές περιέγραψε στο star.gr πώς αναμένεται να βιώσουμε φέτος το Πάσχα.

Τέλος τα τεράστια οικογενειακά τραπέζια

«Φέτος μιλάμε για μικρά τραπέζια των 4- 5 ατόμων, όταν πέρυσι 2 στους 3 καταναλωτές συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Εκεί που μαζευόντουσαν οι οικογένειες μαζί, φέτος θα έχουμε μικρότερες ομάδες ατόμων που μένουν σπίτι τους και μαγειρεύουν. Εξάλλου δεν υπάρχει καθόλου εστίαση. Έτσι, το 31% το οποίο επέλεγε να κάνει το πασχαλινό του τραπέζι στον κλάδο της εστίασης, πρακτικά μηδενίζεται φέτος λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας», είπε.

Κλειστές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα: Πώς θα δείτε live τις λειτουργίες

Λιγότεροι πιστοί θα νηστέψουν...

Κατά δήλωση τους οι καταναλωτές λένε ότι θα νηστέψουν λιγότερο. Ένα ποσοστό 2% που νήστεψε πέρυσι λέει ότι δε θα νηστέψει καθόλου. Αυτό μεταφράζεται σε 300.000 πολίτες. Την ίδια ώρα, άλλοι τόσοι που το 2019 είχαν νηστέψει όλη τη Σαρακοστή, φέτος δηλώνουν ότι θα νηστέψουν μόνο τη Μ. Εβδομάδα. 
«Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού φοβάται ότι με τη νηστεία θα αποδυναμωθεί ο οργανισμός του και θα είναι ευάλωτος στον κορωνοϊό, ενώ ένα άλλο ποσοστό έχει επηρεαστεί από την τάση του «Μένουμε Σπίτι». Αυτή ωθεί τους καταναλωτές να είναι πιο «άτακτοι» με τις καταναλωτικές τους συνήθειες, να μην τρώνε τόσο υγιεινά και να θέλουν να τρώνε και λίγο junk», είπε ο κ. Κιοσσές.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα και έλεγχοι σε εθνικές οδούς και λιμάνια

Επιστροφή στην παράδοση

Πιο έντονα από ποτέ θα δούμε φέτος το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα τιμήσουν το έθιμο αυξήθηκε από το 67% στο 80%. «Ο περισσότερος κόσμος που κάθεται σπίτι του έχει την επιθυμία, αλλά και την ευκαιρία φέτος να τηρήσει τα έθιμα» εξήγησε. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η τάση φτιάξτο μόνος σου (Do-It-Yourself ) όσον αφορά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Αυτό όπως εξήγησε ο κ. Κιοσσές σχετίζεται και με την ανάγκη για ασφάλεια και υγιεινή. Έτσι, οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το ποσοστό των καταναλωτών που θα αγοράσει γλυκά από ζαχαροπλαστείο πέφτει από το 53% το 2019 στο 39% φέτος, ενώ το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 51% στο 62%.

Κορωνοϊός: Κλειστά τα σχολεία έως 10 Μαΐου

 Μένουμε μακριά από την επαρχία

Σχεδόν κανένας δεν αναμένεται να ταξιδέψει φέτος εκτός των αστικών κέντρων, λόγω των αυστηρών μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης. Αποτρεπτικά φαίνεται λειτουργούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οι συνεχείς έλεγχοι των Αρχών και τα τσουχτερά πρόστιμα των 300 ευρώ. 
«Παρόλα αυτά υπάρχει 1% που δηλώνει έτοιμο να ταξιδέψει. Αυτό το ποσοστό ανθρώπων είτε εμπίπτει στο στατιστικό λάθος, είτε όντως πιστεύει ότι θα καταφέρει να ξεφύγει από τα μέτρα και θα φύγει στην επαρχία» εκτίμησε ο κ. Κιοσσές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά 

Ανεπαίσθητη η μείωση της τιμής του πασχαλινού καλαθιού

Στα 53,66€ υπολογίζεται κατά μέσο όρο το φετινό πασχαλινό καλάθι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, με την τιμή του να καταγράφει ελαφρά υποχώρηση κατά περίπου 1% σε σχέση με πέρυσι.

«Πρακτικά η τιμή του πασχαλινού τραπεζιού θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό που αλλάζει είναι οι ποσότητες, καθώς αλλάζουν οι αγοραστικές συνήθειες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό» εξήγησε ο κ. Κιοσσές. Η τιμή του αρνιού αναμένεται τη Μ. Εβδομάδα να πέσει κατά 3%, στα 5,80€ το κιλό, ενώ φτηνότερο κατά 1% αναμένεται να πωλείται το κατσικάκι, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 6,48 €.

«Η μειωμένη ζήτηση, η αυξημένη προσφορά και το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει η αγορά της Ιταλίας για να τραβήξει τα αρνιά και να ανεβάσει τις τιμές, οδήγησαν στη πτώση των τιμών» εξήγησε ο κ. Κιοσσές, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των αμνοεριφίων.

 Από τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού καλαθιού η μεγαλύτερη πτώση (14%) αναμένεται στο τσουρέκι με το κιλό να πωλείται προς 4,32€ , αλλά και στην τιμή της βαρελίσιας φέτας (8%) με το κιλό να πωλείται προς 7,12€.
Τσιμπημένα πωλούνται φέτος τα ποτά. Οι τιμές στο κρασί, στις μπύρες και τα αναψυκτικά έχουν αυξηθεί κατά 10%, 9% και 6% αντίστοιχα. «Η μειωμένη ζήτηση και η έλλειψη προσφορών εξηγούν την αύξηση», είπε ο κ. Κιοσσές.

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει έξοδος από την καραντίνα, αν δε βρεθεί το εμβόλιο


Φούρνος vs Σούβλα

Τα μέτρα απαγόρευσης δίνουν προβάδισμα νίκης φέτος στο φούρνισμα του αρνιού και του κατσικιού. Το σούβλισμα του αρνιού πέφτει από το 58% στο 13%, ενώ ως εναλλακτική το ψήσιμο στο φούρνο ανεβαίνει από το 34% στο 67%. 
«Δεν θα δούμε ολόκληρα αμνοερίφια, αλλά κομμάτια όπως μπούτια και παϊδάκια. Δεν θα πάρει μια οικογένεια ένα αρνί ή ένα κατσίκι. Δεν θα έχουμε εξάλλου και τα μεγάλα τραπέζια. Παράλληλα, θα επηρεαστεί εκτός από την ποσότητα του κρέατος και η σύνθεσή του, δηλαδή θα δούμε περισσότερο χοιρινό και κοτόπουλο, καθώς δεν θα υπάρχει το σούβλισμα  που παρατηρούνταν τα περασμένα χρόνια», εξήγησε ο κ. Κιοσσές. 
 

Ο εορτασμός της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών υπό την σκιά του κορωνοϊού

Είδος προς εξαφάνιση η μαγιά

Αναφορικά με την επάρκεια των προϊόντων ο κ. Κιοσσές είπε ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και ότι τουλάχιστον για 4 μήνες ακόμη δεν θα προκύψουν θέματα, διευκρινίζοντας ότι : «Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν αφορούν μόνο σε μεμονωμένα προϊόντα. Για παράδειγμα υπάρχει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έλλειψη σε μαγιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η τάση τα νοικοκυριά να φτιάχνουν καθημερινά ψωμί στο σπίτι τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top