Στους 13 οι νεκροί από τη γρίπη - Σε συναγερμό τα σχολεία σε όλη τη χώρα

Τι συμφώνησε το υπουργείο Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές

Σε αυξημένη δραστηριότητα βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι, οι πέντε από αυτούς μέσα σε τέσσερις ημέρες. Όλα τα θύματα της γρίπης νόσησαν από τη γρίπη τύπου Α και ήταν ανεμβολίαστα. 

Κλειστά σχολεία σε Σαμοθράκη και Καλάβρυτα λόγω εποχικής γρίπης

Από τις 13-19 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύθηκαν σε μοναδα εντατικής θεραπείας.

Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο οι μισοί, δηλαδή οι 25, είχαν εμβολιασθεί. Φέτος επικρατούν οι υπότυποι ΑΗ1Ν1 και ΑΗ3Ν2, ενώ η γρίπη χτυπά περισσότερο τους άντρες και λιγότερο τις γυναίκες.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και λόγω της γρίπης το Υπουργείο Υγείας υπέγραψε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες παραχώρησαν 38 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, 29 στην Αττική και 9 στην περιφέρεια. 

Σε συναγερμό τα σχολεία

Εγκύκλιο στα σχολεία στάλθηκε σήμερα από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερωθεί η μαθητική κοινότητα για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης με σκοπό τον περιορισμό της γρίπης στα σχολεία.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στη χώρα μας. Μάλιστα, τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Στους οκτώ οι νεκροί από τη γρίπη - Ανεμβολίαστα τα περισσότερα θύματα

Απαραίτητα τα μέτρα προφύλαξης

Κατά την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. 

Σκοπός της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας είναι η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Γρίπη: Νόσησαν ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός (μεγαλύτερος ή ίσος με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: 

-Βήχας

-Πονόλαιμος

-Μυαλγίες

-Συνάχι

-Πονοκέφαλος

- Ρίγος

-Αίσθημα κόπωσης

-Διάρροια και εμέτους

Από το υπουργείο Υγειας τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Γρίπη: Εννέα άτομα στη ΜΕΘ - Ανάμεσά τους ένα παιδί κάτω των 2 ετών

Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν τα σχολεία

Οι σχολικές Μονάδες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων για τη προστασία από τη γρίπη. Ειδικότερα πρέπει να γίνει:

-Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

-Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

Αυξανόμενη η τάση της γρίπης - Πότε αναμένεται να κορυφωθεί

-Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

-Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης, όπως μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.

-Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία ως μέσα μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό, όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

Στην περίπτωση που εμφανισθεί κρούσμα σε σχολείο τότε θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες:

-Τα παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο, όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος, όπου παρέμεινε το παιδί, πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, όπως υγρό σαπούνι και νερό, αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.

-Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Ένας νεκρός από γρίπη στην Ελλάδα - Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

Γιώργος Πατούλης:Έστειλε το δικό του μήνυμα κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

-Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

-Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

-Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά, οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

Νέος κοροναϊός: Και τρίτη κινεζική πόλη σε καραντίνα

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης

-Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

-Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

-Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

-Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top