Επαναληπτικές εκλογές 2023: Οι αλλαγές σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου      

Τι ισχύει στις 25 Ιουνίου για εκλογικό σύστημα και σταυρό προτίμησης 

Η στρατηγική της ΝΔ για τις επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου: Τι μετέδωσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (22/5/2023).

Δύο μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στις επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τις εκλογές οι οποίες ήδη διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου.        

Oi διερευνητικές τελειώνουν, έρχεται η ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%,  παίρνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του μπόνους είναι το 40%, που ισοδυναμεί με το μάξιμουμ των 50 εδρών, ενώ η ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για την περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Εκλογές:  «Έγκλημα και τιμωρία» για τον ΣΥΡΙΖΑ 

Το »κατώφλι» της αυτοδυναμίας ξεκινά θεωρητικά με το συγκεκριμένο σύστημα από το 37%  αλλά ρόλο σε αυτό παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, υπερβαίνοντας το 3%, το όριο της εκλογικής νομοθεσίας για εκπροσώπηση στη Βουλή. Στην περίπτωση πάντως που η ΝΔ πετύχει εκ νέου το ποσοστό το οποίο έλαβε την προηγούμενη Κυριακή, αναμένεται να έχει «άνετη» κοινοβουλευτική  πλειοψηφία, το εύρος της οποίας όμως θα εξαρτηθεί από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν (κόμματα εντός Βουλής, το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κλπ).      

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός       

Επαναληπτικές εκλογές: Δεν ισχύουν οι σταυροί προτίμησης 

Στις επαναληπτικές εκλογές, στις 25/6.2023, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν βάζουν σε αυτό  σταυρό προτίμησης. Οι υποψήφιοι βουλευτές εκλέγονται με λίστα στη σειρά εκλογής, την οποία υποβάλλει κάθε κόμμα, με βάση «εθιμικά» τη σειρά εκλογής στις τελευταίες εκλογές με σταυρό.    

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ποιος βουλευτής ήρθε πρώτος σε σταυρούς

Θεωρητικά πάντως η ηγεσία κάθε κόμματος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά όπως π.χ. στην περίπτωση προσχώρησης στελέχους άλλου κόμματος ή «ενδυνάμωσης» του ψηφοδελτίου του με  προσωπικότητες. Στην πράξη όμως, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης, ιδίως όσον αφορά τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top