Τσίπρας στον Παυλόπουλο: Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία με τα Σκόπια

Η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων μετά τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα

Πρώτη ανάρτηση 18.00 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  τον οποίο και ενημέρωσε  για τα αποτελέσματα της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας του σήμερα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «καλή»  τη συμφωνία κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παυλόπουλο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά διευκρίνισε ότι θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων μόνο μετά τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.    

«Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις  που είχαμε θέσει και όλους τους άξονες που είχαμε ονομάσει “εθνική γραμμή”  εδώ και δύο  δεκαετίες. Έχουμε μια ονομασία που είναι erga omnes,   που για εμάς σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση αλλαγής στη συνταγματική τους ονομασία. Το σημαντικότερο είναι ότι προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, στις αναφορές που εκπέμπουν αλυτρωτισμό και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» επισήμανε ο πρωθυπουργός.   

O κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία προστατεύεται «η  πολιτιστική παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας», γεγονός που το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό «γιατί κάποιοι προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν και αυτό αποτελούσε ένα διαρκές εμπόδιο  ανάμεσα στους δύο λαούς».  

Όπως διευκρίνισε όμως ο πρωθυπουργός η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις συνταγματικές  προϋποθέσεις με τη συνταγματική αναθεώρηση.  «Απο εδώ και στο εξής θα πρέπει  αυτή η συμφωνία, η καλή συμφωνία, πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να την υλοποιήσιουμε και εμείς»  σημείωσε.   

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν ο πρώτος τον οποίο ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής  του επικοινωνίας με τον Ζοραν Ζάεφ , θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ  θα επικοινωνήσει  με τον κ. Βούτση  αμέσως μετά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ώστε «να διοργανωθεί η ειδική συνεδρίαση  για να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία για αυτή τη συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα».   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top