Ετοιμάζει διάγγελμα ο Τσίπρας - Ζάεφ: Σήμερα θα ανακοινώσουμε κάτι καλό

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος εκτίμησε πως η συμφωνία δε θα περάσει στα Σκόπια

«Δε συμφωνούμε και δε θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία με τον όρο Μακεδονία» ξεκαθάρισε ο Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, αφού πρώτα εγκριθεί από τα Σκόπια, θα θέσει και θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Όποιος σκέφτεται να αλλάξει θέση, να φύγει τώρα από το κίνημα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως στην περίπτωση αυτή, τότε θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να αλλάξει την απόφαση του 1992, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

«Δε θα γίνει δεκτή στα Σκόπια η συμφωνία»

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε στη συνέχεια πως ενημερώθηκε από τον Νίκο Κοτζιά για τους όρους της συμφωνίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα περάσει από τα Σκόπια. 

«Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία να γίνει δεκτή είτε σε δημοψήφισμα είτε στη Βουλή των Σκοπίων» είπε ο κ. Καμμένος, λέγοντας πως η πρόταση περιέχει τους όρους συμφωνίας Καραμανλή, δηλαδή είναι erga omnes.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η συμφωνία έχει αρκετά ισχυρούς όρους όσον αφορά τη σλαβική καταγωγή και γλώσσα αλλά και την ιστορία της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Τέτοιους όρους που έχει συμπεριλάβει η Ελλάδα στην πρότασή της δεν τους έχω ξαναδεί. Εάν δεν υπήρχε το κομμάτι του όρου Μακεδονία, δεν θα δεσμευόμασταν», είπε.

Αποκλείει πρόωρες εκλογές για Σκοπιανό

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η διαδικασία από την πλευρά των Σκοπίων θα είναι χρονοβόρα και πως μπορεί να κρατήσει ακόμη και έναν χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, διέλυσε τα σύννεφα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω του Σκοπιανού, λέγοντας πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ετοιμάζει διάγγελμα ο πρωθυπουργός

Σε ετοιμότητα για διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι, εξάλλου, το συνεργείο της ΕΡΤ.

Σε περίπτωση που το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ για οριστική συμφωνία γίνει σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Ζάεφ: Ελπίζω πως σήμερα θα ανακοινώσουμε κάτι καλό

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη» είπε σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε θα έχει σήμερα μια ουσιαστική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δε θέλησε να απαντήσει ευθέως για το εάν η συμφωνία θα υπογραφεί το σαββατοκύριακο στην Πρέσπα: «Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία».

Ο Ζάεφ δε θέλησε να αποκαλύψει σε ποιο όνομα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Severna Makedonija – Βόρεια Μακεδονία). «Θα ήθελα να περιμένω μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω, επειδή πραγματικά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία», είπε, κάνοντας λόγο για συμφωνία που θα είναι αξιοπρεπής και να διαφυλάσσει την ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων το STAR εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top