Τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για το χρόνο κράτησης κρατούμενων ή εκζητούμενων από τρίτες χώρες, στο νομοσχέδιο για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με το άρθρο 30, παράγραφο 3, όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης για ποινικά αδικήματα, οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες θα μπορούν αν κρατούνται και πέραν του 18μηνου, που προβλέπει ο νόμος.

Με δεδομένο πως το 18μηνο της προφυλάκισης των 8 Τούρκων στρατιωτικών συμπληρώνεται τον Απρίλιο και θα πρέπει – βάσει νόμου – να αφεθούν ελεύθεροι, βουλευτές της αντιπολίτευσης (πρώτος ανέδειξε το θέμα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος) κάνουν λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση» προκειμένου να μην αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Τούρκοι στρατιωτικοί.

Για το θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί ο Σταύρος Κοντονής στην Ολομέλεια. Πάντως, από το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά τους Τούρκους στρατιωτικούς καθώς μιλά για αιτήματα έκδοσης για ποινικά αδικήματα και όχι για αιτήματα για χορήγηση ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέχρι τώρα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση των 8 στρατιωτικών έχουν απορριφθεί.

 

Tags: