Tι προβλέπει για κοινωνικό μέρισμα και μέτρα ο προϋπολογισμός

Από 403 έως 610 ευρώ θα λάβουν τα επιλέξιμα νοικοκυριά

Tι προβλέπει για κοινωνικό μέρισμα και μέτρα ο προϋπολογι

Κοινωνικό μέρισμα σε 1.459.834 νοικοκυριά, με μέσο ύψος του μερίσματος 483 ευρώ ανά νοικοκυριό προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Στον προϋπολογισμό για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειωμένος στο 1,6% από 1,8% που προέβλεπε το προσχέδιο. Για το 2018 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% (έναντι 2,4% στο Προσχέδιο).

Τα «νέα μέτρα» δεν θα τα συναντήσει κάποιος στον Προϋπολογισμό του 2018 αλλά στο Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαΐου θεσπίστηκαν παρεμβάσεις 500 εκατ ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Η «λυπητερή» με τα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην υγεία και στις συντάξεις, την φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, την κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στην φορολογία εισοδήματος, την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και της θέσπισης ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πίνακα που ακολουθεί απεικονίζονται τα βασικά μεγέθη όπως περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, με χαρακτηριστικά αφ’ ενός τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης και την αύξηση της ιδιωτικής και αφ’ ετέρου τη μείωση της ανεργίας στο 18,4%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top