Κοινωνικό μέρισμα: Οι δύο άγνωστοι αστερίσκοι για τη χορήγησή του - Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι - Νέα ενημέρωση 09:22

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα

Σήμερα διεξάγεται στη Βουλή η ψηφοφορία για το κοινωνικό μέρισμα, η οποία είχε αναβληθεί με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, λόγω του εθνικού πένθους για τα θύματα της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και το απόγευμα αναμένεται να ψηφισθεί. Μέχρι στιγμής, τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, η οποία επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Κατά τη συζήτηση εκτιμάται ότι θα παρέμβουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ποιοί θα επωφεληθούν το κοινωνικό μέρισμα

Φέτος σχεδόν 3,5 εκατομμύρια δικαιούχοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Ποιά τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δε θα μπορεί κάποιος να λάβει το «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μπαίνει και κόφτης για όσους έχουν καταθέσεις από 9.000 ευρώ και πάνω.

Το όριο των καταθέσεων διαμορφώνεται ως εξής:

•Νοικοκυριό με ένα άτομο: 9.000 ευρώ

•Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ

•Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρώ

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα

Για ένα άτομο:

•με εισόδημα από 0 έως 3.000 ενίσχυση 450 ευρώ

•με εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ενίσχυση 350 ευρώ

•με εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ενίσχυση 250 ευρώ

Για μια τετραμελή οικογένεια:

•με εισόδημα από 0 έως 6.000 ενίσχυση 900 ευρώ

•με εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ

•με εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ενίσχυση 500 ευρώ

Οικογένεια χωρίς παιδιά:

•με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ

•με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ

•με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

Οικογένεια με ένα παιδί:

•με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ

•με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ

•με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

Οι δύο αστερίσκοι: Το τεκμαρτό εισόδημα και οι φιλοξενούμενοι

Δύο αστερίσκοι στο κοινωνικό εισόδημα έχουν ως αποτέλεσμα να το πάρουν λιγότεροι και σε μικρότερο ποσό. Ο ένας αστερίσκος είναι η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος (άρα λιγότεροι καθώς κάποιοι δεν θα πληρούν το κριτήριο) και ο άλλος το συνολικό οικογενειακό εισόδημα κι όχι το ατομικό σε κάθε μέλος μιας οικογένειας

Σύμφωνα με την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι για τον υπολογισμό του εισοδήματος βάσει του οποίου γίνεται και ο υπολογισμός του ποσού του κοινωνικού μερίσματος θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό. Δηλαδή για παράδειγμα: άγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 3.000 δικαιούται από το κοινωνικό μέρισμα 450 ευρώ. Αν όμως που έχει ένα σπίτι 50 τ.μ. στο όνομά του θα προστεθεί τεκμήριο 2.000 ευρώ και έτσι το ποσό θα υπολογιστεί με βάσει εισόδημα 5.000 ευρώ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο άνθρωπος αυτός να λάβει ποσό 350 ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα. Θα χάσει δηλαδή 100 ευρώ.

Για τους φιλοξενούμενους, δηλαδή αυτούς που μένουν με τους γονείς τους, το κοινωνικό εισόδημα θα υπολογίζεται στο σύνολο των μελών και όχι ξεχωριστά σε κάθε δικαιούχο.

Τι γίνεται για όσους δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα αλλά χρωστούν στην Εφορία

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Τι γίνεται για όσους παίρνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Δε θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Πού μπορεί να κάνει κάποιος αίτηση για το μέρισμα

Τη φετινή χρονιά η αίτηση είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή για την αίτηση είναι στο Taxisnet. Θα ανοίξει μόλις εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές.

Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι ενδεχομένως θα πρέπει να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

Πότε καταβάλλονται τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα

Η καταβολή των ποσών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top