Η ακτινογραφία της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου

Ευρεία πλειοψηφία αλλά και απώλειες για την κυβέρνηση

Με 171 ναι  από ΣΥΡΙΖΑ , ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου . Το καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή , Κομμουνιστικό Κόμμα και Ένωση Κεντρώων.

Το επίμαχο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου από τα 15 χρόνια  δεν έπιασε 151. Πήρε 148 ναι σε σύνολο 285 ψηφισάντων, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων. Το ψήφισαν 140 από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη που ήταν εκτός γραμμής, όπως και ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ

Το καταψήφισαν 124 βουλευτές:  Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά και από τους ΑΝΕΛ οι : Πάνος Καμμένος,  Ελενα Κουντουρά, Δημήτρης Καμμένος , Κώστας Κατσίκης , Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά,   ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ψήφισε παρών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είχαμε και τρείς απουσίες: Του Γιάννη Μιχελογιαννάκη και του Μάρκου Μπόλαρη που διαφωνούσαν, αλλά και του Τάσου Κουράκη ο οποίος θα ψήφιζε ναι.

Στα αξιοσημείωτα και οι απουσίες της Φώφης Γεννηματά και πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην διάρκεια  της συζήτησης που παρακολούθησαν από τα θεωρεία της Βουλής μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας  κυριάρχησε ο καυγάς  μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη  όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  μετέφερε την εκμυστήρευση ενός γιατρού για μια περίπτωση αλλαγής φύλλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε παιδί που  το  «έπεισαν οι εξωγήινοι στον Υμηττό να αλλάξει ταυτότητα φύλου»  με τον πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι «είναι ντροπή και εγώ περιμένω τον αρχηγό  της αξιωματικής που εχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες θελει (...) τον περιμένω να έρθει και να το πάρει πίσω».

«Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να δείξω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που...  επιβάλλεται λοιπόν να υπάρχει ένα φίλτρο.... μια διάγνωση ζητάμε» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα να ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι είναι «άστοχο και ντροπιαστικό (… ) δηλαδή,  όσοι έχουν το δικαίωμα αυτής της επιλογής ίσως να χρήζουν  ψυχιατρικής παρακολούθησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε ακόμα σχετικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «πού είναι ο κ. Καμμένος;  Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι εδώ».  

«Είμαι σε επίσημη προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη και ψήφισα όπως μου επέβαλε η συνείδησή μου. Εσύ με τον εξωγήινο να το δεις με έναν ειδικό» απάντησε μέσω twitter o κ. Καμμένος .   

Ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Χρυσή Αυγή αλλά και μεταξύ του Βασίλη Λεβέντη και του προέδρου της Βουλής.

«Ο  Παπαφλέσσας πολέμησε, όχι ο Τσίπρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων   

«Αγωνιζόμαστε για του Χριστού την πίστη» σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:  «Για του Χριστού την πίστη την αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη επιτίθεστε στους μετανάστες;» προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.   

Λιτή αλλά με νόημα ήταν  η αντίδραση της ιεραρχίας.

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οι διεμφυλικοί.

Η τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»  πέρασε με 248 «ναι» . Την καταψήφισαν όλοι οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής του  Νίνα Κασιμάτη.

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top