Αναταράξεις στην αγορά από την πίεση του ΔΝΤ για stress tests στις ελληνικές τράπεζες

Μήνυμα στη Λαγκάρντ ότι η πίεση για νέους ελέγχους λειτουργεί αποσταθεροποιητικά έστειλε η κυβέρνηση

Η πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέους ελέγχους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά και αντιδράσεις από τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας.  

 Ο Μάριο Ντράγκι  ανακοίνωσε ότι τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο αντί για τον Αύγουστο του 2018  και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΝΤ ότι λειτουργεί σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Xαρακτηριστικό είναι  ότι ο  τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη έκλεισε με οριακές απώλειες 0.17%,  ενώ τη Δευτέρα είχε καταγράψει σημαντική πτώση  4,86%.

«Που οφείλεται αυτή η εμμονή; Μήπως θέλουν κάποιοι μέσω της Ελλάδας να  λύσουν άλλα προβλήματα που αφορούν την παρουσία του  IMF στην Ελλάφα;   Το  IMF  να είναι , εφόσον θέλει να είναι, αλλά δεν μπορεί να είναι πηγή αβεβαιότητας και προβλημάτων» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ.    

Τόσο ο Διοικητής της ΤτΕ πάντως Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης έχουν διαμηνύσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς  ανακεφαλαιοποιημένες.

Στήριξη στο τραπεζικό σύστημα παρείχε και ο πρόεδρος της ΝΔ με δημόσια παρέμβαση του, κατά την συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. «Θα στηρίξουμε και το τραπεζικό σύστημα το οποίο δέχεται σήμερα κερδοσκοπικές επιθέσεις ενώ έχει δείξει μια ανθεκτικότητα στις πιο αντίξοες στιγμές της τελευταίας δεκαετίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top