Έντονη ενόχληση από Βρυξέλλες για την υπόθεση Γεωργίου

Τι μεταδίδει από τη βελγική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

Έντονη ενόχληση από Βρυξέλλες για την υπόθεση Γεωργίου

H υπόθεση Γεωργίου συνεχίζει και προκαλεί φοβερό εκνευρισμό στους εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και ήταν το κεντρικό και κυρίαρχο πρόβλημα κατά την χθεσινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, πληροφορούν το STAR πηγές του Συμβουλίου. Τα μέλη του EWG ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και να ενεργήσουν ώστε να τερματιστεί αυτή η τρανταχτή περίπτωση διασποράς ψευδών ειδήσεων και υπονόμευσης των θυσιών του ελληνικού λαού.

Για όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, τους θεσμούς, την Κομισιόν και τη Eurostat, οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 2007 - 2009 διέπραξαν απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων, έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και αποσταθεροποίησαν τη χώρα. Ως εκ τούτου κινήθηκε τότε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας η οποία τερματίστηκε μόνο όταν άλλαξε η λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ, έγινε επιτόπιος έλεγχος από την Eurostat και πιστοποιήθηκαν τα τελικά στοιχεία για εκείνα τα τρία χρόνια το φθινόπωρο του 2011, πολύ μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα διάσωσης. Για τις Βρυξέλλες τους θεσμούς και όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη, ο Α.Γεωργίου έκανε τη δουλειά του και οι προκάτοχοί του, διέπραξαν απάτη κατά της ΕΕ, σε συμπαιγνία με τους πολιτικούς του προϊσταμένους που παραποιούσαν συστηματικά και με δόλο τα στοιχεία του ελλείμματος.

Αυτή η άποψη των κρατών μελών, των θεσμών και της Κομισιόν δεν πρόκειται να αλλάξει και ως εκ τούτου η κυβέρνηση καλείται να την εξηγήσει, με όποιο νόμιμο μέσο μπορεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν να κρίνονται οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Κομισιόν και η Eurostat από εθνικά δικαστήρια, κατά παράβαση της ΣΛΕΕ και ζητούν από τις αρχές να πράξουν τα όσα έχουν δεσμευθεί για να σταματήσουν στην Ελλάδα να αναπαράγονται αποσταθεροποιητικά μυθεύματα. Υπάρχουν μάλιστα αρκετά κράτη μέλη που θα ήθελαν να δουν κάποια στιγμή να αποδίδεται δικαιοσύνη και για όσους συμμετείχαν στην απάτη ενάντιων της  ΕΕ την περίοδο 2007 -2009. Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές χθες ότι δεν συμμερίζεται ούτε στο ελάχιστο τα μυθεύματα για το έλλειμμα και θα αναζητήσει τρόπο να φέρει εις πέρας τα συμφωνηθέντα. Με παρόμοιο τρόπο έγινε αναφορά και στο ζήτημα των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, όμως το ζήτημα Γεωργίου προκάλεσε πολύ περισσότερο τη μήνη των εταίρων, από οτιδήποτε άλλο. 

Η υπόθεση Γεωργίου διασυνδέθηκε τελικώς με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν αυτό με τα στοιχεία των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Αυτό μάλιστα συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν επικαλεστεί και πάλι πέρσι τον Σεπτέμβριο πως “δεν είχαν το χρόνο να συλλέξουν επαρκή στοιχεία”. Η απάντηση των Ευρωπαίων ήταν πως “έπρεπε να το είχατε κάνει μέσα στο καλοκαίρι”, με αποτέλεσμα η απόφαση για την επόμενη εκταμίευση να παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον οι 19 εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν σήμερα την πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας και παρέπεμψαν την επίσημη απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), ενώ καθόρισαν και τα 95 τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η τρόικα όπως έγινε γνωστό θα επιστρέψει στην Αθήνα σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής να φτάνουν μετά το eurogroup του Οκτωβρίου.

Κατά τα λοιπά και σε μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης, οι 19 κατέγραψαν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και εκτιμούν ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνο, ο δε στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτός, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%”, σημειώνει πηγή της ευρωομάδας.  

 

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασιου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top