Τελικά ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν για το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Βαρουφάκη- Οι αντικρουόμενες δηλώσεις

Οι ειδικοί εξηγούν πως ένα τέτοιο σχέδιο θα παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες

Σε αντικρουόμενες δηλώσεις προχωρούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το πόσοι γνώριζαν τελικά το σύστημα παράλληλων πληρωμών που σχεδίαζε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο πολιτικός συντάκτης, Πέτρος Μποτσαράκος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων τoυ STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος: «Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε σήμερα ότι : Δεν έχει συζητηθεί – ήταν σκέψεις, ενώ ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι: Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο».

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αποκάλυψε ότι συζητήθηκε το θέμα και στο πρώτο και στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο. O Αλέξης Μητρόπουλος που ήταν τότε κυβερνητικός βουλευτής προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι το παράλληλο σύστημα πληρωμών είχε τεθεί και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο ίδιος ο εμπνευστής επιμένει ακόμη και σήμερα στο σχέδιο του.  «Και βέβαια ανέπτυξα στο Υπουργικό Συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!»  έγραψε στο twitter ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο τότε σύμβουλος Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του «σχέδιο Χ» δεν μιλά για παράλληλο σύστημα πληρωμών αλλά ακόμη και για μετατροπή των καταθέσεων σε δραχμές.

Οι ειδικοί εξηγούν πως ένα τέτοιο σχέδιο θα παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Τα ΙΟΥ θα ισοδυναμούσε με νόμισμα, γι’ αυτό θα μετρούσε στο εσωτερικό χρέος σαν να ήταν ομόλογο. Η έκδοση του ερήμην της Ε.Ε θα είχε ως αποτέλεσμα να φύγουμε από το ευρώ και προοπτικά να φύγουμε από την Ε.Ε» εξηγεί στο STAR, o καθηγητής Χρηματοοικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει για εξεταστική επιτροπή ενώ υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης τάσσονται Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΟΤΑΜΙ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top