Ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, με αφορμή τις θέσεις του Πάνου Καμμένου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Δεν θα αναφερόμουν στο ζήτημα αυτό,  εάν δεν είχε κάνει μια αναφορά ο κ. Λεβέντης, διότι δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης ποια είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι νέος σε αυτή την αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία,  για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007. Θέση που επικυρώθηκε για άλλη μια φορά στο Βουκουρέστι. Το ερώτημα για σας, κ. πρωθυπουργέ και για σας κ. Καμμένε, είναι αν αυτή η θέση  αντιπροσωπεύει συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών - διορθώστε με αν κάνω λάθος κ. Κοτζιά - τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου. Είναι, όμως, μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αποσαφηνίσει ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος, εάν αυτή είναι η επίσημη θέση, όχι της Κυβέρνησης, της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο, κατά την τριτολογία του,  είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με τη θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία.

«Έχετε δικαίωμα κ. Καμμένε να αλλάξετε γνώμη. Εγείρεται εδώ, όμως, ένα μείζον ζήτημα. Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα  εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας - δεν θέλω να υποτιμήσω κάποιο άλλο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν μιλάμε εδώ πέρα για τον Υπουργό Τουρισμού - ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας   και ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Εγείρεται μείζον ζήτημα, αυτή τη στιγμή, με την τοποθέτησή σας κ. Καμμένε. Μείζον ζήτημα. Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία,  την οποία έχετε οικοδομήσει, είναι μια συμμαχία που - κατά την άποψή μας  - έχει ένα συνεκτικό παράγοντα  και αυτός είναι η παραμονή στην εξουσία, δεν μπορεί όμως να είναι μια συμμαχία α λα καρτ κ. Πρωθυπουργέ. Εδώ, λοιπόν, για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία θέση. Αναδεικνύεται μια βασική διαφορά  μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε Πρωθυπουργέ, οφείλετε εσείς, όχι ο κ. Καμμένος να τοποθετηθείτε επ’ αυτού του ζητήματος. Πως είναι δυνατόν να έχετε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, έναν πολιτικό ο οποίος αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής». 

Kαμμένος: Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό

Απαντώντας ο κ. Καμμένος είπε πως «για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι νόμος. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης. Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό. Όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς σειόταν το στάδιο από το σύνθημα «αλήτη προδότη Σαμαρά». Εμείς δε είχαμε διαφωνίες τύπου Ανάν που άλλα έλεγε η αδελφή σας και άλλα ο Καραμανλής».

Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ακούστηκε ο πρωθυπουργός να σχολιάζει «τα οικογενειακά σας θα συζητήσουμε τώρα ρε παιδιά;»

Κοτζιάς: Δεν άλλαξα την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ γιατί θα θεωρούταν ότι έχουμε διαφορετική πολιτική γραμμή

Ακολουθώντας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «για την ονομασία των Σκοπίων υπάρχει μια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών από το 2007 και έχω αποφασίσει να μην την πειράξω γιατί θα θεωρούταν ότι έχουμε διαφορετική πολιτική γραμμή».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια ενδοκυβερνητικής τήρησης των ισορροπιών είπε:  «Για το ονοματολογικό (σ.σ  Σκοπιανό) διαβεβαιώνω το Σώμα ότι με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε ένα κρίσιμο θέμα - το Κυπριακό - θα διαχειριστούμε όταν έρθει και το ονοματολογικό. Επισημαίνω ότι όταν έρθει και αν έρθει η ώρα κρίσιμων αποφάσεων να είστε σίγουροι ότι πρώτο μέλημα δεν είναι η σύμπτωση απόψεων εντός της κυβέρνησης αλλά η αναζήτηση ευρείας σύμπτωσης από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου».

Παπαρήγα: Ας βγουν τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης για να αποκαλυφθεί τι είπε ο κάθε ένας

Στην συζήτηση ενεπλάκη και η  κυρία Αλέκα Παπαρήγα η οποία συμμετείχε το 1992 ως γγ τότε του ΚΚΕ στο επίμαχο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάθε φορά επικαλείται την θέση των πολιτικών αρχηγών του 1992. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως λήφθηκε εκείνη η απόφαση. Όσοι υποστήριξαν να μην υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός ταυτόχρονα αναγνώριζαν στις συνομιλίες τις γεωγραφικές αναφορές αλλά υπό το βάρος των συλλαλητηρίων αναδιπλώθηκαν. Ας βγουν τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης για να αποκαλυφθεί τι είπε ο κάθε ένας. Να σταματήσει το βιολί της σύσκεψης του 1992 και τι είπε ο ένας και ο άλλος».

Tags: