Αρραγές πολιτικό μέτωπο στη Βουλή για το Κυπριακό

Γεννηματά: Πρέπει να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης

Αρραγές πολιτικό μέτωπο στη Βουλή για το Κυπριακό

Αρραγές είναι το πολιτικό μέτωπο για το Κυπριακό, με την αντιπολίτευση να επιρρίπτει τις ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία των συνομιλιών.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό «πάνω σε νέες βάσεις», με άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ του 1974 για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για εκ περιτροπής προεδρία.

«Κακώς πήγατε και συζητήσατε την εκ περιτροπής προεδρία στην Κύπρο και το δικαίωμα βέτο των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Κυπριακό.

Γεννηματά: Πρέπει να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού.

«Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει» τόνισε η κ. Γενννηματά.

Κουτσούμπας: Η διχοτομική λύση του Κυπριακού συνιστά διεθνή ανησυχητική εξέλιξη

«Παρά την προσπάθεια διαμόρφωσης όλο το προηγούμενο διάστημα ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας και καλλιέργειας προσδοκιών, που έχουν βέβαια διαψευστεί κατ’ επανάληψη, οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνά σε νέα φάση όξυνσης» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως το βασικό πρόβλημα η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης και ασφάλειας των δύο κοινοτήτων σε ένα νησί, γίνεται με στόχο να συγκαλυφθεί στην ουσία της η πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της προώθησης μεγάλων συμφερόντων» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Επί της ουσίας, η διχοτομική λύση του Κυπριακού συνιστά διεθνή ανησυχητική εξέλιξη, γιατί εκτός του ότι δεν εγγυάται βιώσιμη λύση υπέρ του λαού της Κύπρου, στην πράξη μπορεί να συνδεθεί με νέα όξυνση των αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς στην περιοχή» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Η αποτυχία στην Ελβετία αποτελεί για την Κύπρο  μία κακή εξέλιξη

«Θέλαμε να δοθούν εγγυήσεις  ασφαλείας και η αποτυχία στην Ελβετία αποτελεί για την Κύπρο  μία κακή εξέλιξη» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το θέμα δεν είναι να βγαίνουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά, αλλά να μη φεύγουμε άπραγοι» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Το πιο εύκολο είναι να δώσουμε ευθύνες στις Τουρκία για τη αποτυχία των συνομιλιών, το δύσκολο είναι όμως να δούμε πως δεν φτάσαμε σε συμφωνία».

«Ελπίζουμε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις  του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης .

Καμμένος: Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι φάκελοι της Κύπρου

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν διά του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα» είπε ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

«Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.

Λεβέντης: Είχα πει στον Τσίπρα ότι οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα

«Είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι αδίκως προσπαθεί καθώς οι Τούρκοι θα τα διαλύσουν όλα» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος για κρίση καθώς «η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κερδίσουν τίποτα».

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στην κόντρα κυβέρνησης-δικαστών, λέγοντας πως «όποια κόμματα παίζουν με τους θεσμούς βλάπτουν τη Δημοκρατία».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top