Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχουμε μια καλή συμφωνία! Να απολογηθείς ψευδοπροφήτη της καταστροφής

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας- Πρώτη ανάρτηση: 03-07-2017 11:59

Αισιόδοξος ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, βγαίνει από τα μνημόνια και πως η ελληνική οικονομία γίνεται ξανά ανταγωνιστική εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, το πρωί της Δευτέρας. 

Αναφερόμενος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε "καλή" την συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές, εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε η συμφωνία περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος και όχι υποσχέσεις, καθώς περιγράφονται τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος (επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και περίοδο χάριτος 15 χρόνων στα επιτόκια ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης).

«Τα ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και οι αποδώσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009», είπε μιλώντας για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ πανηγύρισε τη συμφωνία πλεονασμάτων ύψους 2% μετά το 2022, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι έτσι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Κατηγόρησε για «θράσος» της ΝΔ, καθώς όπως είπε «μιλούν αυτοί που είχαν δεσμεύσει τη χώρα για πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030», ενώ έκανε λόγο για «ψευδοπροφήτες της καταστροφής που θα έπρεπε τώρα να απολογηθούν, καθώς έχουμε μια καλή συμφωνία».

«Ο κύριος Μητσοτάκης προκάλεσε τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα της προ αξιολόγησης περιόδου, της περιόδου των διαπραγματεύσεων που μπορούσε να εκμεταλλεύεται ένα αληθινό αίσθημα αγωνίας. Όμως έχουμε συμφωνία και κατά γενική ομολογία έχουμε καλή συμφωνία. Αυτοί που θα πρέπει να απολογηθούν είναι οι...  ψευδοπροφήτες της καταστροφής και απέναντι σε λίγους φανατικούς εντός του κόμματος που πίστεψαν ότι έρχεται η καταστροφή και πτώση της κυβέρνησης, αλλά κυρίως απέναντι στον λαό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. είναι τόσο σαφείς όσο οι διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό». Όπως είπε, το σχέδιο της Ν.Δ. είναι «σκληρό και αντικοινωνικό», ένα σχέδιο «που στοχεύει στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, που δεν κρύβε ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, ότι θα ενισχύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία ότι ότι θα παραχωρήσει τομείς δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα με μεγαλύτερο δημιοσιονομικό κόστος».

«Πράγματι μας χωρίζει άβυσσος από το πρόγραμμά σας» είπε, προσθέτοντας ότι με τις θέσεις η Ν.Δ. «δεν μπορεί να πείσει κανέναν, πέρα από ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων του κόμματος».

Ανέφερε ακόμη πως η Ν.Δ. δίνει τις τελευταίες εβδομάδες «την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχει προσανατολισμό και καθοδηγείται από την έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου της του κ. Γεωργιάδη, μια ατζέντα εξαιρετικά αποτελεσματική για ένα κόμμα της άκρας δεξιάς όπως ο ΛΑΟΣ, όμως εξαιρετικά στενάχωρο για μια παράτα που δε βρέθηκε ποτέ άλλοτε τόσο μακρίά από την αίσθηση της εθνικής ευθύνης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα  επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 με το «υποτιθέμενο success story».

«Το  υποτιθέμενο success story των Σαμαρά-Βενιζέλου να συγκριθεί με τα πραγματικά στοιχεία για τα οποία εμείς δεν πανηγυρίζουμε γιατί θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι», είπε ο κ.Τσίπρας μιλώντας για τα πλεονάσματα, το ύψος της ανεργίας, τα άδεια ταμεία που παραδόθηκαν. 

Θα βγούμε στις αγορές με μελετημένο σχέδιο -Θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα

«Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση για το χρέος, αλλά εσείς προτιμήσατε έξοδο στις αγορές για να εξυπηρετήσετε ένα αφήγημα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της εξόδου στις αγορές θα γίνει από την δική του κυβέρνηση «με προσοχή, χωρίς βιασύνη, όχι για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για να εγγυηθούμε τον Αύγουστο του 2018 έξοδο από το πρόγραμμα».

Η δική μας ανάλυση για την έξοδο από την κρίση, δεν εξαντλείται στην έξοδο στις αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως ο τόπος χρειάζεται σοβαρό και μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης. «Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να στηριχτεί στην απορρύθμιση της αγοράς, με μοντέλα μισθών πείνας», πρόσθεσε. 

Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, δεν έχει σχέση με τις υπανάπτυκτες χώρες που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε ακραίες νεοφιλελευθερες πολιτικές και δεν μπορεί να γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην «οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους», υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν, διαβεβαίωσε.

Για την Εξεταστική στην Υγεία

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η διάσωση της Υγείας «σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της».

Σημείωσε μάλιστα ότι όπως αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία «για πολλούς από εσάς και για τις οικογένειές σας δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε στα δημόσια νοσοκομεία ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο «Ερρίκος Ντυνάν» εις υγείαν των κορόιδων».

«Η ιστορία θα δικαιώσει με κόστος τους αγώνες και τις επιλογές μας.  Θα τα καταφέρουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα , που εσείς (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)μας οδηγήσατε», κατέληξε ο Τσίπρας 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top