Στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Λίγο πριν την άφιξή του στο Βερολίνο, η γερμανική Die Welt δημοσιοποίησε συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε αυτήν ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως η Ελλάδα εφάρμοσε τις περικοπές στις συντάξεις και τις φορολογικές αλλαγές όπως υποσχέθηκε και η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις και να εγκρίνει κάποια ελάφρυνση χρέους.

«Απευθύνω έκκληση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην αφήσει τις Γερμανικές εκλογές να επηρεάσουν την απόφασή του (για την ελάφρυνση χρέους). Αφορά κάτι μεγαλύτερο, αφορά την Ευρώπη», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως δήλωσε στην Die Welt, ο ίδιος είχε συνεργαστεί στενά με τον κ. Σόιμπλε όταν ήταν και οι δυο υπουργοί Εσωτερικών και θεωρεί πως Γερμανός υπουργός θα βρει τρόπο να επιτρέψει κάποια ελάφρυνση χρέους.

«Γνωρίζω πως ο κ. Σόιμπλε αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων. Τώρα ήρθε η ευκαιρία μου να απαιτήσω το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τηρήσει τους κανόνες», πρόσθεσε. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος, και γι’ αυτό θα βρει μια φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το βουνό του χρέους».

Κατά τον κ. Παυλόπουλο, το αίτημα της Ελλάδας δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα για τη Γερμανία, σημειώνοντας πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, επίσης θεωρεί πως η Ελλάδα τηρεί τις μεταρρυθμιστικές της υποσχέσεις και ενεργεί καλή τη πίστει.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε πως δεν θεωρεί ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα ρίξουν την ψήφο τους με βάση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως ίσως η Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υπενθυμίσει στους πολίτες της πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες θυσίες για να μπορέσει να ελέγξει την κρίση χρέους και πως δεν κόστισε στη Γερμανία ούτε ένα ευρώ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΠτΔ στη Γερμανία

11:30  Άφιξη στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου

Απόδοση τιμών από τιμητικό άγημα.

11:35 Αναχώρηση Προέδρου της Δημοκρατίας, και αντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο «Hilton Berlin». 

12:30-13:00 Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας και ΄Εξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ.Αυγουστίνο.   

13:00-13:30  Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.  

14.45 Άφιξη  Προέδρου της Δημοκρατίας και κας Βλασίας Παυλοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ.  Frank-Walter Steinmeier και την κα Elke Büdenbender. Υπογραφή στο Βιβλίο Επισκεπτών από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Βλ. Παυλοπούλου .

14:50 Κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων. 

15:00 Δηλώσεις των δύο Προέδρων στους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης. 

15:15 Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών. 

16:10 Άφιξη Προέδρου της Δημοκρατίας,κας Βλασίας Παυλοπούλου  και αντιπροσωπείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βερολίνου Altes Museum πτέρυγα αρχαίας ελληνικής τέχνης.

 Υποδοχή από Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βερολίνου Altes Museum. Ξενάγηση.

19:30 Επίσημο δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier και την κα Elke Büdenbender προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κας Βλασίας Παυλοπούλου. 

 

Tags: