Αλέξης Τσίπρας: Σχεδιάζουμε την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των Πανελλαδικών

Παρουσίασε ένα συνολικό σχεδιασμό για την Παιδεία σε ορίζοντα τριετίας- Πρώτη ανάρτηση 13:33

«Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» είπε ο Πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

Να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας, που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, τόνισε.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παράλληλα ανέφερε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού, -κάτι που δεν εφαρμοζόταν εδώ και 6-7 χρόνια. 

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι «από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Οι βασικοί άξονες

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε πολλή δουλειά για να κατακτηθεί ένα σχολείο ποιότητας αλλά και ισότητας και στη συνέχεια παρουσίασε ένα συνολικό σχεδιασμό σε ορίζοντα τριετίας, με βασικούς άξονες: την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ομαλοποίηση της διαδικασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενίσχυση των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, στην επένδυση στη νέα γενιά».

«Βασικός πυλώνας είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας» σημείωσε, λέγοντας πως προστίθενται το νήπιο και το προνήπιο.

Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.  

Ακόμη, ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητές θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».

Δεσμεύτηκε δε,  να επαναφέρει τις δαπάνες για τα πανεπιστήμια και από το 2018 και μετά θα προστεθούν ακόμη 65 εκατομμύρια ευρώ. 

Σχολικά γεύματα, ειδική εκπαίδευση και σύστημα δημόσιας βιβλιοθήκης

Ακόμη, ανέφερε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σύνδεση 1.000 σχολείων με σύστημα δημόσιας βιβλιοθήκης καθώς και η ενίσχυση της καλλιτεχνικής και ειδικής αγωγής, αλλά και η αύξηση των σχολικών γευμάτων, τα οποία του χρόνου θα καλύπτουν το 50% των μαθητών.

«Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα» σημείωσε.
 

Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός. 

Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές, που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Για την προσφυγική κρίση

Περήφανος δήλωσε, "που έχουμε καταφέρει, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση να δείξουμε ήθος και αλληλεγγύη. Ήδη 300 τάξεις λειτουργούν για 5.000 προσφυγόπουλα που φοιτούν κανονικά, ενώ από το Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα".

Όλες οι αλλαγές στις οποίες στοχεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top