Τσίπρας: Αν δεν μας δώσουνε το χρέος, παίρνω πίσω τα μέτρα - "Ναι, είχα αυταπάτες!"

"Πρώτη φορά δεν είχαμε αποτέλεσμα Μπαρτσελόνα- Πανελευσινιακός στη διαπραγμάτευση!" - Πρώτη ανάρτηση 19.45

Με τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος (4,2%) θέλησε να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, κατά την συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων  του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.  

Μάλιστα,  ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «είναι ένα εύλογο ερώτημα» που θα ήταν  δύσκολο να το απαντήσει  λίγες μέρες πριν,  αλλά σήμερα «δεν είναι δύσκολο να το απαντήσω», όπως ισχυρίστηκε  ο ίδιος.

«Πριν από λίγες ημέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πλεονάσματος. Ξέρετε τι πλεόνασμα προέβλεπε το ΔΝΤ;  0,1 %. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα» τόνισε.  

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι  η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε «κλείστε, κλείστε, γιατί  καθυστερείτε;», ενώ επέκρινε και  τη στάση των ευρωβουλευτών  της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι τάχθηκαν με θέσεις κατά της Ελλάδας.   

Διαπραγμάτευση όπως... Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός!

Μια απροσδόκητη απάντηση έδωσε πάντως ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε για την δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ότι «καθυστερήσεις κάνεις όταν έχεις βάλει γκολ». Όπως δήλωσε «καθυστερήσεις κάνεις και όταν θέλεις  να κρατήσεις  το αποτέλεσμα», αλλά όταν ερωτήθηκε   για την δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ μέτρα» απάντησε:  

«Χάρη σε αυτή τη σθεναρή στάση,  επειδή δεν έκλεινα όταν  μου έλεγαν όλοι να κλείσω,  καταφέραμε να έχουμε για πρώτη φορά μια αναμέτρηση  στην διαπραγμάτευση που δεν έληξε με το σκορ ενός αγώνα  Μπαρτσελόνα –Πανελευσινιακός»!  

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και ότι   ταυτόχρονα απομονώθηκαν πολιτικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά. 

Συμφωνία ως τις 22 Μαΐου: Βέβαιος για αξιολόγηση, αισιόδοξος για χρέος

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κλείσει η τεχνική συμφωνία με την τρόικα πριν από τις 22 Μαΐου.

Παράλληλα, είπε ότι θέλει να πιστεύει πως στις 22 Μαΐου θα υπάρχει και η συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος.

«Ισόποσα θα ληφθούν μέτρα και αντίμετρα»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε πως η διαπραγμάτευση δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ’ εαυτό αλλά «αφορά και το χρέος».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα και τα αντίμετρα λέγοντας πως «ισόποσα 1+1% θα πάρουμε για το 2019 και 1+1% για το 2020. Θα νομοθετηθούν με έναρξη ισχύος την 1/1/19 με προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων το 2018 για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε πως «1 ευρώ θα πάρουμε, 1 ευρώ θα δώσουμε αλλά όχι στον ίδιο άνθρωπο», ενώ τόνισε πως πολλοί υποβαθμίζουν τα αντίμετρα λέγοντας πως είναι σχολικά γεύματα και συσσίτια: «Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν από την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΕΝΦΙΑ, κλπ.».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα ύψους 3,5%», ενώ τόνισε πως «παραδέχομαι ότι δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει για τον συνταξιούχο αλλά θέλω να απευθυνθώ και στον άνεργο, τον μισθωτό και τον επιχειρηματία που ζορίζεται και να τους ρωτήσω: αντέχει η χώρα και 9ο ή 10ο χρόνο επιτροπείας;».

«Αν δεν μας δώσουνε το χρέος, παίρνω πίσω τα μέτρα»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν αποτυπωθούν και εφαρμοστούν και τα μέτρα για το χρέος, λέγοντας μάλιστα πως «θα ψηφίσουμε τα μέτρα και θα πάρουμε και τη λύση για το χρέος».

Ο ίδιος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν μέτρα χωρίς να υπάρχει η λύση για το χρέος, λέγοντας ορθά-κοφτά πως «η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και θα πάρει πίσω τα μέτρα», εάν δεν δοθεί λύση στο χρέος!

«Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του δημοσιονομικού κόφτη λέγοντας πως όταν είχε θεσμοθετηθεί, «οι συνταξιούχοι ξυπνούσαν και κοιμόντουσαν ακούγοντας για τον κόφτη».

«Τελικά δεν ενεργοποιήθηκε, ούτε θα ενεργοποιηθεί, διότι πιάσαμε το πλεόνασμα και το υπερβήκαμε. Και το πιάσαμε διότι έχουν ενεργοποιηθεί άλλοι κόφτες: στη ρεμούλα, στις μίζες και στη φοροδιαφυγή» σημείωσε.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, «αν δεν το είχαμε πιάσει το πλεόνασμα, θα ήμαστε μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα».

«Ο Σόιμπλε τώρα λέει άλλα»

«Βλέπω τον κ. Σόιμπλε εσχάτως να λέει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επαληθεύτηκαν και  ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ πιο σοβαρές» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.      

«Τα μέτρα είναι το εξιτήριο από την κρίση»

«Το κρίσιμο είναι τώρα  η στάση ευθύνης.  Να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια από το 2010 και μετά. Όταν έχει αρχίσει να έρχεται η ανάπτυξη και να μειώνεται η ανεργία  όπως ήδη συμβαίνει , τότε δεν θα έχουμε  τρόικα»  συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στο ίδιο πνεύμα ανέφερε επίσης ότι  «τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα. Αλλιώς δεν υπάρχουν».         

Ως  απόδειξη μάλιστα της σταδιακής εξόδου από την κρίση, επικαλέσθηκε την έξοδο των εκδρομέων του  Πάσχα, για την οποία μάλιστα τόνισε αιχμηρά ότι «αυτό δεν είναι μονταζιέρα».

Αποκρατικοποιήσεις: Δεν ήταν δική μας επιλογή αλλά δεν πουλήσαμε «μπιτ παρά»  

Σχετικά με την  «θέρμη» στην οποία η κυβέρνηση  προχωρά στις αποκρατικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι  «δεν ήταν δική μας επιλογή» και υποστήριξε:  

«Παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη,  ο κ. Βενιζέλος πήγε το χρέος με το psi από to 101% του AEΠ  στο 181% του ΑΕΠ. Ξέραμε ότι το μερτικό μας ήταν να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις. Δεν πουλήσαμε “μπιτ παρά”».

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα του ΟΛΠ όπως και στον ΟΛΘ, του οποίου  ανακοινώθηκε  η αποκρατικοποίηση χθες,  αλλά παραδέχθηκε ότι «αν ήταν δική μας επιλογή και δεν είχαμε ανάγκη, θα είχαμε  κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση».

Σχετικά με την ΤΡΕΝΟΣΕ και το χαμηλό τίμημα (45 εκ. ευρώ) σημείωσε ότι «είχαμε τη δυνατότητα να δεχθούμε  χαμηλό τίμημα αλλά με την δέσμευση για επενδύσεις σε τροχαίο υλικό», ενώ με την φράση  «τέτοιο τίμημα θα παίρναμε στον…  ύπνο μας» απάντησε στην   εκτίμηση ότι το τίμημα θα έπρεπε να ήταν γύρω στα 430 εκ. ευρώ      

«Η Μέρκελ έχει συναίσθηση της ευθύνης και είναι ανοιχτόμυαλη»!

Αίσθηση προκάλεσε πάντως ότι απαντώντας σε ερώτημα για την παλαιότερη δήλωσή του go back κυρία Μέρκελ” και τι θα έλεγε σήμερα στην καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει «ανοιχτόμυαλη» σήμερα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω σε μια σκληρή πολιτική που την επέβαλε με όρους γύψου στην Ελλάδα. Γιατί το πλεόνασμα της Γερμανίας προήλθε από τις χώρε του Νότου. Είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και παρά το γεγονός ότι  ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα, σε αρκετά ζητήματα είναι  ανοιχτόμυαλη, όπως στο προσφυγικό».   

Ο ΕΝΦΙΑ και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης  - "Είχαμε αυταπάτες" 

Στο ερώτημα  για την δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μειώσει σταδιακά  τον ΕΝΦΙΑ αναρωτήθηκε «γιατί αφού τον επέβαλλε  τώρα υπόσχεται ότι θα τον μειώσει;» ενώ για τις δικές του υποσχέσεις και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», υποστήριξε  ο πρωθυπουργός  πως όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να το εφαρμόσει προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία.  Μάλιστα, σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι είχε "αυταπάτες" και το αντιλήφθηκε όταν διαπίστωσε ότι έπεσε σε "τείχο" σχετικά με την στάση των εταίρων.       

Τι είπε για τις κατασχέσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε είναι πολύ υψηλή η φορολογία και πρέπει να μειωθεί, αν και επεσήμανε πως «δεν είναι υψηλότερη απ’ όσο παραλάβαμε». Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό πρόβλημα τις κατασχέσεις» αλλά τόνισε πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή.

«Ήταν μνημονιακή δέσμευση και υποχρέωση που απορρέει από το κακό παρελθόν που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τη ΓΓΔΕ για πολιτική σκοπιμότητα και προτεραιοποιούσαν τους φακέλους. Και οι τροϊκανοί ήρθαν και έδεσαν και τα δικά μας χέρια. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά πρέπει και να προστατευτούν όσοι έχουν αδυναμία» τόνισε.

Τι είπε για το θέμα της ΔΕΗ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά και κατηγόρησε τη ΝΔ πως είχε συμφωνήσει «για την εκποίηση του φιλέτου της ΔΕΗ και το 66% του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή των δικτύων».

«Εμείς διασφαλίσαμε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και αποτρέψαμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Όσα έχουν έρθει στην επικαιρότητα δεν αφορούν τη διαπραγμάτευση. Ακόμη κι αν δεν είχαμε μνημόνιο, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τους κανόνες ανταγωνισμού της Κομισιόν. Η ΔΕΗ παράγει το 50% του ρεύματος και πουλάει στο 90% των καταναλωτών. Πρέπει να πάει το 50-50» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση σε Σαμαρά-Παπανδρέου

Απαντώντας σε ερώτηση για παλαιότερες υποσχέσεις του για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η μείωση του φόρου ακινήτων «είναι στο πακέτο με τα αντίμετρα», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ που μιλάει για μείωσή του λέγοντας: «Γιατί δεν το έκανε ο Σαμαράς τότε;».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του 2015, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εγώ πήγα σε εκλογές μετά τη συμφωνία. Δεν την έφερα και σφύριξα κλέφτικα, όπως έκαναν οι Παπανδρέου και Σαμαράς».

Τι είπε για παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το πότε πέφτουν οι κυβερνήσεις

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτημα για παλαιότερη δήλωσή του (το 2011) ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη της κοινωνίας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αποτελεί βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης το ότι «δεν έχουμε νομιμοποίηση γατί είμαστε χαμηλά στις δημοσκοπήσεις». Αφού υπενθύμισε ότι έκανε εκλογές μετά τη συμφωνία του 2015, είπε ότι δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τον σφυγμό της κοινωνίας.

«Τότε (σ.σ.: το 2011), παρά τη στήριξη από το μιντιακό σύστημα, είχαμε συνεχείς και μεγάλες διαδηλώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό αν δεν είχε κοινωνική αποδοχή ή κατανόηση για τον τρόπο που πολιτεύεται. Ξέρει αυτός ο κόσμος ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε πάρτι κάνουμε την ώρα που κόβουμε συντάξεις, ούτε θαλασσοδάνεια πήραμε, Γι’ αυτό και διαδήλωναν τότε και όχι τώρα» σημείωσε

Στόχος να κλείσουμε την αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές

Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια ότι στόχος είναι «να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές. Πρέπει να είναι διατηρήσιμη αυτή η δυνατότητα εξόδου στις αγορές για να μπορούμε στο τέλος του προγράμματος να έχουμε οριστική έξοδο από την επιτροπεία».

Έκλεισε με επίθεση στον Μητσοτάκη και τη μεταπολίτευση

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «αν θα έφερνε κάτι καλύτερο ο κ. Μητσοτάκης εάν θα ήταν στη θέση μου».

«Ζητά εκλογές από την πρώτη στιγμή, χωρίς να μας λέει τι διαφορετικό έχει να προτείνει, ενώ ο κ. Γεωργιάδης έλεγε “φέρτε τόσα και άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ”»  σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Μας κατηγορούσαν και μας κατηγορούν για ιδεοληψίες. Είναι ιδεοληψία η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Λένε ότι θα τα έκαναν όλα αλλιώς αλλά κυβέρνησαν τον τόπο 40 χρόνια και τα έκαναν… να μην πω πως» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top