Για οδικό χάρτη που προβλέπει ξεκάθαρα πως πρώτα θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στη συνέχεια τα μέτρα και τα ατίμετρα της συμφωνίας της Μάλτας κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας με non paper στις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, πρώτα θα ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και στη συνέχεια θα συγκεκριμενοποιηθούν σε προσεχές Eurogroup τα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν τον Σπετέμβριο του 2018, ενώ τα φορομέτρα θα εφαρμοστούν την 1.1.2019.

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τον non paper, o οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας περιλαμβάνει τα εξής 3 βήματα:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. 

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Tags: