Οι άγνωστοι διάλογοι με τον Τσίπρα που άλλαξαν τα δεδομένα: Άνγκελα the game is over!

Τι ανέφεραν σε διαδοχικές επικοινωνίες μεταξύ τους αλλά και με τη Λαγκάρντ

Οι άγνωστοι διάλογοι  με τον Τσίπρα που άλλαξαν τα δεδομένα:  Άνγκελα the game is over!

Σε διαλόγους μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου  της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που άλλαξαν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  την τελευταία Παρασκευή του Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε στο κινητό του ένα μήνυμα από τον Κριστίν Λαγκάρντ.  Σε αυτό η γενική διευθύντρια  του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο ζητούσε χρόνο για να συνεχιστεί η διαδικασία της αξιολόγησης, τον οποίο όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήθελε να δώσει.

Η Λαγκάρντ επικοινώνησε και με την Άνγκελα Μέρκελ επιμένοντας  πως «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία», για να ακολουθήσουν   τρεις διαφορετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες  ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη έγινε την επόμενη του μηνύματος Λαγκάρντ με το οποίο ζητούσε παράταση χρόνου, η δεύτερη και πλέον καθοριστική το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας και η τρίτη το απόγευμα της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης, αν το Eurogroup της Μάλτας δεν  έδινε λύση.

Η Μέρκελ στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι και δική της επιθυμία είναι να κλείσει η αξιολόγηση.

Το δεύτερο τηλεφώνημα είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας, αλλά  ήταν πολύ πιο έντονο, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται οργισμένος για τις εξελίξεις και τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

«Άνγκελα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. The game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει Grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω», τόνισε  ο Τσίπρας στη Μέρκελ!

Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπερασπίστηκε πάντως τον Σόιμπλε ενώ τελικά συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν.

Το τρίτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε μόλις είχε φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

 

Ο Τσίπρας πρόσθεσε  ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με παιχνίδια ορισμένων πλευρών εις βάρος της Ελλάδας και η καγκελάριος τον διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί  για λύση μέχρι την Παρασκευή.

Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν με  τηλεφώνημα της Μέρκελ το μεσημέρι της Τετάρτης, το  οποίο οδήγησε τον πρωθυπουργό να εκτιμήσει το βράδυ της ίδιας μέρας ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί η Σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης.

Ενδιάμεσα ο εκπρόσωπος Τύπου του Σόιμπλε δήλωσε ότι στο Eurogroup θα μπορούσε να υπάρξει τεχνική συμφωνία, ενώ εκπρόσωποι της Κομισιόν άρχισαν εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι  υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες  για κλείσιμο της συμφωνίας.    

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top