Ξεκάθαρη θέση για τα αντίμετρα πήρε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε έγγραφο, το οποίο κατέθεσε στην ολλανδική Βουλή ενόψει του προσεχούς Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων μόνο όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Αυτό σημαίνει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο στο ποσό υπεραπόδοσης των στόχων. Δηλαδή, για αντίμετρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% !

Τζανακόπουλος: Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης

Τη διαβεβαίωση πως τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, έδωσε εξάλλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το έγγραφο-φωτιά του Ντάισελμπλουμ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως τόσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα. 

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε πως το Δεκέμβριο του 2018 - με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019- θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

 

Tags: