ΣΦΟΔΡΗ επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ- Μήνυμα στην Μέρκελ να «μαζέψει» τον Σόιμπλε

Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι θέλει να γίνει αρεστός στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ

Μετά από περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησε η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις «τεκτονικές αλλαγές» στις ΗΠΑ και τις διεθνείς ανακατατάξεις,  διαμήνυσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει -με αμφίβολο τον ρόλο του ΔΝΤ- και υποστήριξε  πως δεν θα δεχτεί τις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών. Τους κάλεσε να αναθεωρήσουν, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Μέρκελ να "μαζέψει" τον Σόιμπλε. 

Ακόμη, κατηγόρησε το Ταμείο ότι δεν έχει το «θάρρος της γνώμης του» και την Ευρώπη για την «στενόμυαλη λογική» της. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως επιθυμεί να γίνει αρεστός στον Σόιμπλε.

Κλονίζεται η ευρωατλαντική σχέση για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

«Το 2017 θα είναι ένας κρίσιμος χρόνος. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι εξελίξεις του '17 δεν θα κρίνουν απλά την πορεία της Ευρώπης, αλλά την ίδια της την ύπαρξη. Η ΕΕ πορεύεται χωρίς την Βρετανία αλλά και με ένα διογκούμενο ρεύμα ακροδεξιού λαϊκισμού. Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ δημιουργεί πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον. Κλονίζεται η ευρωατλαντική σχέση για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως παρά την χρεοκοπία της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας. 

«Γνωστές σε όλους οι δυσκολίες και δεν οφείλονται μόνο στην κατάσταση της Ελλάδας. Δεν μας πτοούν, ούτε μας φοβίζουν», τόνισε.

ΚΑΡΦΙΑ σε Σόιμπλε και ΔΝΤ!

 «Η αξιολόγηση δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία των πιστωτών. Το ΔΝΤ έχει χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την επτάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, από τις λάθος συνταγές και επιλογές του. Βρίσκεται σε αδυναμία να υποστηρίξει μια γενναία μείωση του χρέους. Στην Ευρώπη όλοι κατανοούν ότι η μείωση του χρέους είναι κάτι αυτονόητο και θα γίνει. Αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας μια στενόμυαλη λογική» είπε χαρακτηριστικά.

«Από την άλλη και το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Δειλιάζει το Ταμείο να πει την αλήθεια. Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, να παίζει το μουντζούρη. Επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Σόιμπλε για τη μείωση του χρέους, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα. Παράλογες, εξωπραγματικές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την άποψη του, ότι είναι προδιαγραμμένη η απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. 

Περιμένουμε να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις- Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού

«Το 2016 παρά τις καταστροφικές προβλέψεις, κλείσαμε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Υπερκαλύψαμε το στόχο και αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης.  Οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την εντυπωσιακή υπερκάλυψη των στόχων. Κι έτσι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δυσκολεύονται. Η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Επικαλούνται στοιχεία ότι δεν είναι έγκυρα. Αυτό το επεσήμανε και η Κομισιόν. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια σελίδα.  Αυτό που περιμένουμε και μάλιστα το γρηγογότερο δυνατόν, είναι να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δε μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση. Τι να συζητάμε; Επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα: Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά»

Μήνυμα σε Μέρκελ: Μάζεψε τον Σόιμπλε!

«Όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων, για διασπάσεις και διαιρέσεις παίζουν με τη φωτιά και είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά.Θέλω να παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της να συνεχίσει τις αναφορές για την Ελλάδα. Και τις αναφορές ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν ξέρω αν η ακροδεξιά άνοδος επηρεάζει το κόμμα τους αλλά δεν μπορούν οι εκλογές να επηρεάζουν τις εξελίξεις» είπε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τα τηρήσουν και οι εταίροι! Να μην ζητούν πράγματα έξω από το πλαίσιο της λογικής και των αριθμών».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

«Κάνουμε τα συμφωνηθέντα, γι' αυτό δεν ανεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι καθυστερούμε. Όποιος το λέει αυτό, το κάνει για άλλους λόγους και πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Ακούω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συναντηθεί με Μέρκελ - Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θα τους πει. Ξέρω ότι δεν θα τους πει για την έκδοση του κυρίου Χριστοφοράκου. Για την οικονομία δεν ξέρω τι θα πει, δεν ζήτησε ενημέρωση από μένα.

Το μόνο που ξέρουμε για την αξιολόγηση είναι αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να έρθουν στα πράγματα. Με αυτή την ατζέντα ταξιδεύει στη Γερμανία ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό να το λάβει υπόψιν ο ελληνικός λαός. Το ποιός παλεύει για την έξοδο από την κρίση και ποιός δίνει διαπιστευτήρια υποταγής. Είναι οι μόνοι που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις»

«Λένε ότι δεν είναι πρόβλημα το χρέος αλλά οι επενδύσεις. Το ίδιο λέει και ο Σόιμπλε. Θέλω να δώσω προκαταβολικά τα συγχαρητήρια μου στον κ.Μητσοτάκη, αλλά πρέπει να ξέρει ότι πρώτα πρέπει να γίνει αρεστός στον ελληνικό λαό»

Η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα θετικά

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα θετικά χωρίς υποχωρήσεις. Με ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο χρηματοδότη ή σε κάποιο άλλο ρόλο!»  Ακόμη αναφέρθηκε στο «σημαντικό έργο που έχουμε κάνει» στην πρωτοβάθμια φροντίδα για την υγεία και την παιδεία, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τις κατώτερες τάξεις.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος και στην Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «στο ΠΑΣΟΚ οφείλουν να κοιτάζουν γύρω τους τι συμβαίνει» και πρόσθεσε ότι είναι «ουρά της ΝΔ και του Μητσοτάκη».

Έξω ο κάθε πονηρούλης!

«Δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Κανένα πονηρούλης δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιεί κάποιο νομοφανή τρόπο για ιδίον όφελος. Σας καλώ να μη δείξουμε καμία ανοχή. Δεν αναφέρομαι σε πεπραγμένα. Αλλά και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλουν τους ηθικούς κώδικες της Αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν είχαμε μια οικονομία που δεν λειτουργεί

«Η διέξοδος είναι ορατή. Όχι μόνο γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν μπορεί να μην κλείσει, κυρίως όμως γιατί η οικονομία ανακάμπτει ήδη. Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν είχαμε μια οικονομία που δεν λειτουργεί. Σύντομα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν αισθητά και στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κυρίως την επόμενη μέρα. Να σκεφτούμε με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της κοινωνίας και της χώρας, όχι με όρους διαπραγμάτευσης.

Έχω βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο τόσο της ΚΕ, όσο και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να σχεδιάσουμε μαζί την μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σκοτάδι. Σας ευχαριστώ»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top