M. Iγνατίου: «Βόμβες» από το ΔΝΤ στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Tι απαιτεί το Ταμείο προκειμένου να καταστεί βιώσιμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο, όπως μετέδωσε  από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου,  στο κεντρικό δελτίο  ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα,  για το περιεχόμενο της νέας αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας.

Η έκθεση βιωσιμότητας  παραδόθηκε την Τρίτη το βράδυ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση  του Δ.Σ. στις 6 Φεβρουαρίου.

Το ΔΝΤ απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους και διαμηνύει ότι «χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το χρέος δεν θα καταστεί  βιώσιμο ούτε με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Όπως μετέδωσε ο Μ. Ιγνατίου το Ταμείο επιθυμεί:

1.Μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040.

2.Την  επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και

3. Τη μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, χαμηλότερα του 1,5%.

Στα σενάρια που καταγράφει μάλιστα το ΔΝΤ,  επισημαίνει ότι μέχρι το 2020 το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 170% του ΑΕΠ και το 2022 μέχρι το 164% του ΑΕΠ.

Μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2060 και να φτάσει στο 275% του ΑΕΠ!  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top