Τζανακόπουλος: Αν φύγει το ΔΝΤ θα αλλάξει το σχήμα- ΟΧΙ το περιεχόμενο του ελληνικού προγράμματος

Τι είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- Πρώτη ανάρτηση 14:27

Με 20λεπτη καθυστέρηση ξεκίνησε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, αφού, όπως είπε, πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί λόγω της επίσκεψης του Ιταλού προέδρου στην Αθήνα.

Ξεκινώντας ανέφερε πως: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Επισήμανε ότι «τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ. πάνω από το στόχο που είχε τεθεί».

«Τμήμα αυτής της υπεραπόδοσης των εσόδων, συγκεκριμένα 617 εκατ. ευρώ αποδόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους», πρόσθεσε.

Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η θετική πορεία σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των κυρίων Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε ότι πάνω σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της συμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και των άλλων μερών.

Το θετικό είναι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

"Στόχος μας είναι στο απερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας, που έχει προκύψει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας".

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι «εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης το α' τρίμηνο να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές και τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε δυνατότητα συνολικής αναχρηματοδότησης του χρέους χωρίς στήριξη από το συγκεκριμένο τομέα».

ΟΧΙ σε νέα μέτρα

Ο  κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο λόγος που δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά το 2018 και επανέλαβε κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων.

Ακόμη, είπε ότι η κύρια ύλη της αξιολόγησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ότι έχουν γεφυρωθεί οι διάφορες που υπήρχαν και ότι μένουν κάποια μικρά ζητήματα σε ό,τι αφορά το staff level agreement.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη η ασυμφωνία μεταξύ των δανειστών να λυθεί σε ανώτατο επίπεδο και διευκρίνσε ότι «είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικό κλιμακίων, εμπλέκει τους επικεφαλής των θεσμών και την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  

Για το Κυπριακό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε εξάλλου ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Για τα αγροτικά θέματα

Αναφορικά με την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχολίασε τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, τις δηλώσεις Σόιμπλε αλλά και τα σενάρια εκλογών.

Με αποχώρηση του ΔΝΤ δεν αλλάζει το ελληνικό πρόγραμμα παρά μόνο οι συμμετέχοντες

«Η συμφωνία που κλείστηκε τον Ιούλιο- Αύγουστου 2015 περιλαμβάνει ως ουσιώδη ρήτρα της, τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει με χρηματοδότηση –όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια- τότε η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, όχι ως προς τα ζητήματα που αφορούν στους στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, θα πρέπει να τροποποιηθεί» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Αυτήν την τροποποίηση θα πρέπει να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο. Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας διευκρίνισε ότι όλα αυτά θα συντελεστούν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για αλλαγή στόχων, μέτρων, καθώς υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς ως προς το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2018, αλλά και ως προς το μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να πιάσουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος»

Υποχώρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εφόσον συμφωνηθούν τα πάντα, τα δημοσιονομικά, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, προκειμένου να αμβλύνει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ. Σημείωσε ωστόσο ότι «ο μηχανισμός αυτός δεν θα έχει λόγο να εφαρμοστεί, καθώς η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν».

«Ο μόνος τρόπος να κλείσει η αξιολόγηση είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018. Το μόνο πράγμα που είναι διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος όμως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί γιατί τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν το επιβάλλουν», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο δικός μας συμβιβασμός ώστε να οδηγηθούμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης». 

Για Σόιμπλε

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ και επικαλούμενος όσα ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Γερμανία αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. "Δεν θεωρούμε ότι θα επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα. Ο κ.Σόιμπλε είναι χαλαρός και όπως είπε δεν υπάρχει περίπτωση εσωτερικής έντασης".

«Όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει «να ληφθεί το συντομότερο, ώστε να μην υπάρχουν αχρείαστες κωλυσιεργίες» στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Για τα σενάρια εκλογών

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογών, τα οποία τροφοδοτούνται εσχάτως και από δηλώσεις υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και πρόσθεσε ότι «το μοναδικό σενάριο στο οποίο δουλεύουμε είναι το σενάριο του όσο το δυνατόν συντομότερου κλεισίματος της αξιολόγησης και της ένταξης στο QE.

«Από 'κει και πέρα κάθε στέλεχος και υπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει σχόλιο και να λέει τις πολιτικές απόψεις του», συνέχισε, ενώ με αφορμή την αναφορά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη για ενδεχόμενο δημοψήφισμα απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, τέτοια σκέψη για την ελληνική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν η πρωτοβουλία για μονιμοποίηση 10.000 συμβασιούχων έχει εκλογικό άρωμα, τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει «για ποιο λόγο θα πρέπει οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να συσχετίζονται κάθε φορά με εκλογικά σενάρια».

Υποστήριξε ότι η μονιμοποίηση θα γίνει προοπτικά και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει η ομηρία των εργαζομένων στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που θέτει η συμφωνία. 

Περί επαναφοράς στην ημερήσια διάταξη της απλής αναλογικής

Για τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες περί επαναφοράς στην ημερήσια διάταξη της απλής αναλογικής, ώστε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έδειξε» το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι στο χέρι του φέρει το θέμα στη Βουλή.

«Το ΠΑΣΟΚ όταν του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο κοινοβούλιο επέλεξε […] να παίξει τελικά τον ρόλο του υποστηρικτή της Ν.Δ.», σημείωσε και συνέχισε: «Η απλή αναλογική αποτελεί νομό του κράτους και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει εμπράκτως να κάνει την αυτοκριτική του και να καταθέσει πρόταση εμείς θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα». 

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε για την υπόθεση της Novartis ότι αποτελεί κορυφαίο οικονομικό και κατά πάσα πιθανότητα πολιτικό σκάνδαλο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ο εισαγγελέας στην έρευνά του θεωρήσει ότι υπάρχει εμπλοκή πρώην υπουργού ή αλλού προσώπου το οποίο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οφείλει να τη μεταβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή και αυτή να προχωρήσει σε προκαταρκτική εξέταση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top