Η Ελλάδα το έβαλε στα…  πόδια υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  σχετικά με τα αποτελέσματα της  πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό.  «Για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά αποφεύγει τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» ισχυρίστηκε, προειδοποιώντας  ότι δεν υπάρχει  λύση χωρίς την Τουρκία. 

«Έχουμε κάνει σαφές σε Ελλάδα και Κύπρο να μην αναμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα» διαμήνυσε ο Ερντογάν, αποχωρώντας από τέμενος,  μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την "Βόρεια" και την "Νότια Κύπρο"» υποστήριξε.  

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σήμερα και στις εδαφικές διευθετήσεις, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει η κλειστή πόλη των Βαρωσίων στους κατοίκους της, εάν ενωνόταν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και η περιοχή αυτή δινόταν στους Τουρκοκύπριους. Απέκλεισε όμως  κάθε διαπραγμάτευση για επιστροφή εδαφών της Καρπασίας στους Ελληνοκύπριους, υποστηρίζοντας ότι έχει κλείσει το θέμα της ακτογραμμής.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».   Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι  αναλογία πρέπει να είναι 1 προς 2, δηλαδή να αναλαμβάνει για δύο περιόδους ελληνοκύπριος πρόεδρος έναντι μίας περιόδου με τουρκοκύπριο πρόεδρο και απορρίπτει  την αναλογία 1 προς 4.

Κοτζιάς: Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν

 «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση», σχολίασε από ελληνικής πλευράς  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας  στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου.  

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την  ικανοποίησή του πάντως σχετικά με τα αποτελέσματα της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, για το  γεγονός ότι  «για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού τις τελευταίες δεκαετίες έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων  και της ασφάλειας και αποτελεί μάλιστα ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

 «Πρέπει να σας πω ότι αποτρέψαμε μία μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης», τόνισε επίσης   ο κ. Κοτζιάς,  ο οποίος  επισήμανε ότι «θέλουμε μία λύση δίκαιη και όχι σαθρή».

«Όπως ξέρετε είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον ΟΗΕ ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι ανοιχτή και δεν θα σταματήσει αν υπάρξει μία διακοπή. Σε αυτήν τη βάση συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή ειδικών- από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών του γενικού του γραμματέα- για τη διαπραγμάτευση την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες θα ξανασυγκληθεί με τη μορφή διυπουργικής και άλλων εκπροσώπων».

Ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «βρισκόμαστε σε μία συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού», η οποία «σημαίνει πριν από όλα λύση και απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και το σύστημα εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα».

 

Tags: