ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ στη Γενεύη! Τι έσβησαν από τα ταμπελάκια για να μην καταγραφεί ο Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κύπρου

Όλες οι εξελίξεις από την ιστορική Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ στη Γενεύη! Τι έσβησαν από τα ταμπελάκια για να μην καταγραφεί ο Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κύπρου

Το πρώτο μέρος της ιστορικής Διάσκεψης για την επίλυση του Κυπριακού ολοκληρώθηκε. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Γενεύη. Την ίδια ώρα, που αγωνιούμε για το αν θα υπάρξει συμφωνία… αναμένουμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την πορεία τως διαπραγματεύσεων, από τις κινήσεις των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι διαμήνυσαν πως θα μεταβούν στη Γενεύη μόνο αν υπάρχει αυτή η προοπτική εξεύρεσης λύσης. Το δεύτερος μέρος της Διάσκεψης θα ξεκινήσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Το πρωί της Πέμπτης, στις 10.30 ώρα Γενεύης, άνοιξε ο δρόμος για το Κυπριακό, με την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ασφάλεια και εγγυήσεις είναι τώρα στο τραπέζι της διάσκεψης για το Κυπριακό. 

Στο Παλάτι των Εθνών, για την πολυμερή Διάσκεψη συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και σε πρώτη φάση οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Το περίεργο... με τα ταμπλάκια!

Στα ταμπελάκια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από κάθε συμμετέχοντα στη διάσκεψη, υπάρχει μόνο το όνομά του και όχι η ιδιότητά του. Κι αυτό για να μην καταγραφεί ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

 

Τζανακόπουλος: «Αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Ερντογάν θα γίνει»

«Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει».

Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». ​

Όλο το παρασκήνιο

Αντάλλαξαν χθες χάρτες στη Γενεύη, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλά για «ιστορική στιγμή», αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά Αναστασιάδη, για την περιοχή Μορφού που διεκδικεί η άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τους χάρτες, η ελληνοκυπριακή πλευρά κινήθηκε στο ποσοστό 28,2% και περιέλαβε Μόρφου, παραλία της πόλης, την Αμμόχωστο, τα χωριά της Κυθρέας, τα χωριά γύρω από τον Απόστολο Βαρνάβα, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, τη Λύση, Άσσια, Βατυλή, Κοντέα, καθώς και με ειδικό καθεστώς χωριά της Καρπασίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το 50,4% της ακτογραμμής. Στόχος είναι να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περίπου 90.000 πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι πτυχές του χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά και για τον λόγo αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε γραπτώς την διαμαρτυρία του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην σημερινή Διάσκεψη λέγοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι διαφωνίες επί του εδαφικού είπε ο εκπρόσωπος θα συζητηθούν ξανά αργότερα όταν οι ηγέτες επανέλθουν στο τραπέζι για την εσωτερική πτυχή της λύσης.

Η Διάσκεψη πιθανόν να συνεχιστεί και αύριο, ενώ αν δεν καταλήξουν θα επανέλθουν τον Απρίλιο.

Έτοιμος να πετάξει για Γενεύη ο Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να υπάρχει σχέδιο πτήσης και διαθέσιμο αεροσκάφος, αν χρειαστεί, να ταξιδέψει στη Γενεύη.

Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως αν υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, η συζήτηση θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών. (Συνεπώς θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και όχι ο Ερντογάν)

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε στον Real FM ότι: «Γνωρίζω ότι σε ό,τι αφορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων που γίνονται ήδη από προχθές στη Γενεύη, είναι διατεθειμένος και πρόθυμος να σπεύσει».

Διαφωνίες από τα κυπριακά κόμματα

Αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το εδαφικό και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ ήδη εγκατέλειψε την Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επίσης δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:

«Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.

Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.

Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και

Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων»

 

ΔΕΙΤΕ επίσης: ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ώρα μηδέν: Αυτή είναι η ιστορία του εδαφικού και των χαρτών

Κυπριακό: Στο τραπέζι ασφάλεια και εγγυήσεις μετά τους χάρτες – Αρχίζει η Διάσκεψη στη Γενεύη

Αναστασιάδης: «Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού»- Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top