Τσακαλώτος: Συζητάμε την επέκταση του κόφτη και για μετά το 2018!

«Το ΔΝΤ δεν ξέρει τι θέλει» δηλώνει σε συνέντευξη

Τσακαλώτος: Συζητάμε την επέκταση του κόφτη και για μετά το 2018!

Ανοικτό αφήνει και επίσημα το ενδεχόμενο επέκτασης του κόφτη και μετά το 2018 ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στη Καθημερινή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και απαντώντας σε ερώτηση για την απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τώρα για μετά το 2018 μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δηλώνει:

«Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση επικρίνει,  αντί να συμμαχήσει με το ΔΝΤ που ζητά μικρότερα πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους, αλλά συμμαχεί με την ευρωζώνη που ζητά υψηλότερα πλεονάσματα,  απαντά: «Η χρήση της λέξης συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν λέει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Όσκαρ Γουάιλντ, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη».

«Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει», τονίζει.

«Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο. Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές ένα καθαρό διάδρομο για να επενδύσουν; Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις» προσθέτει. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top