Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Όρμπαν να εμφανίζεται φαβορί

Περίπου 7,9 εκατομμύρια Ούγγροι καλούνται να ψηφίσουν

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει τρίτη θητεία.

Περίπου 7,9 εκατομμύρια Ούγγροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Απουσία exit polls, οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές αργά το βράδυ.

Σύμφωνα ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Fidesz του Όρμπαν εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 20 με 30 μονάδες, ενισχυμένο και από το εκλογικό σύστημα.

Βασικός άγνωστος των εκλογών αυτών είναι το ποσοστό συμμετοχής και το εύρος της νίκης: ο Όρμπαν είχε καταφέρει το 2010 και το 2014 να αποκτήσει «υπέρ- πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο, όμως αυτή τη φορά ίσως να μην έχει τόσο ευρεία πλειοψηφία.

«Λογικά το Fidesz θα κερδίσει, όμως πιθανόν να υπάρξει και κάποια έκπληξη», σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας Γκάμπορ Τόροκ.

Η αριστερά και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, που μετρίασε τις θέσεις και τον λόγο του, ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την κόπωση μέρους των ψηφοφόρων από τους πύρινούς λόγους του 54χρονου Όρμπαν κατά της «απειλής» που αποτελούν οι μετανάστες και κατά του δισεκατομμυριούχου Τζόρτζ Σόρος, δύο θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η αντιπολίτευση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καταφέρθηκε εναντίον του πελατειακού κράτους, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και την ανεπαρκή αγοραστική δύναμη των Ούγγρων, παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί στο 3,8%, τα οποία ωθούν πολλούς πολίτες να μεταναστεύσουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top