Στο δρόμο οι Γάλλοι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν στα εργασιακά

Για αποτυχία κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ – Ανένδοτος ο Εμανουέλ

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Παρίσι ενάντια στις νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν στα εργασιακά.

Είναι η δεύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται μέσα στο Σεπτέμβριο, με την αστυνομία να υπολογίζει ότι σε αυτήν πήραν μέρος 16.000 άνθρωποι και τους διοργανωτές να αυξάνουν τον αριθμό αυτό στους 55.000.

Πάντως, όποιος κι αν ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών, αυτό που ήταν εμφανές είναι ότι χθες στους δρόμους του Παρισιού βγήκαν πολύ λιγότεροι σε σχέση με τη διαδήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση έχουν στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ποιότητα, φιλελευθεροποίηση και ασφάλεια στους εργοδότες και τους εργαζόμενους, τονώνοντας την απασχόληση, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι τώρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να δώσει νέα όπλα στη φαρέτρα των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις τους μαζί τους, καταστρατηγώντας τις αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος και αποδυναμώνοντας την εργασιακή αγορά.

Τα γαλλικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν αποτυχημένη τη χθεσινή διαδήλωση, γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση του Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις.

«Η αποτυχία της κινητοποίησης, η οποία διοργανώθηκε από την CGT, ενισχύει την πεποίθηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει μέχρι τέλους την μεταρρύθμιση στα εργασιακά και να ξεκινήσει την μεταρρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας και κατάρτισης ανέργων», σημειώνει η Le Figaro.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται το νέο σχέδιο νόμου των 160 σελίδων να πάρει το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο που θα το οδηγήσει προς ψήφιση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι η μεταρρύθμιση αυτή που θα επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις και σχεδόν καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αποτελεί προεκλογική του δέσμευση που θα προχωρήσει πάση θυσία.

«Σέβομαι αυτούς που διαδηλώνουν αλλά σέβομαι και τους Γάλλους ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφισαν για την αλλαγή. Πιστεύω στη δημοκρατία, αλλά η δημοκρατία δεν βρίσκεται στο δρόμο. Στην αρχή της θητείας υπάρχει ένα πολιτικό κεφάλαιο και πρέπει να το χρησιμοποιήσω»,  είπε την Τρίτη, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι CNN.

Πηγή φωτό, βίντεο: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top