Νέες τουρκικές προκλήσεις - Εκβιασμοί για την Αγιά Σοφιά και για νέο Ματζικέρτ

Δείτε τι είπαν ο σουλτάνος Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς

Νέα πρόκληση είχαμε το Σάββατο από τον τούρκο υπουργό Πολιτισμού, Νουμάν Κουρτουλμούς. Σε επίσκεψή του στην Αγιά Σοφιά για να επιθεωρήσει τα έργα αποκατάστασης, την χαρακτήρισε ως "μνημείο της τουρκικής ιστορίας" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να λειτουργήσει ως τζαμί. 

Παράλληλα, άλλη μια φιέστα έστησε ο τούρκος Πρόεδρος, Ρ.T Ερντογάν, με αφορμή την συμπλήρωση 946 ετών, από τη Μάχη του Ματζικέρτ, όπου οι Σελτζούκοι Τούρκοι πέτυχαν ιστορική νίκη επί των βυζαντινών στρατευμάτων. Συνέκρινε μάλιστα την επέτειο με αυτές της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους το 1923 και της άλωσης της Πόλης το 1453.

Μάχη του Μαντζικέρτ

Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star -Με πληροφορίες από βικιπαίδεια 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top