Αποκαλύψεις στη δίκη της Τζουμχουριέτ: Η συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια και το τηλεφώνημα του Ερντογάν

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Αποκαλύψεις στη δίκη της Τζουμχουριέτ

Δεκαεπτά στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" δικάζονται στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούμενοι για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 7,5 έως 43 χρόνια και σήμερα Τετάρτη ήταν η τρίτη μέρα της δίκης. 

Όπως μεταδώσαμε την Τρίτη, στο star.gr, μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση "Τζουμχουριέτ" είναι και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού αλλά και ο προκάτοχός του, Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο εξόριστος στη Γερμανία.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ 

Τον Μάιο του 2015, όταν ο Τζαν Ντούνταρ ήταν ακόμη αρχισυντάκτης, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες φορτηγών που βρίσκονταν καθοδόν από την Τουρκία προς τη Συρία και σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι στο φορτίο περιλαμβάνονταν και όπλα που προορίζονταν, όπως πιθανολογείται, για αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία. Οι αποκαλύψεις της Τζουμχουριέτ εξέθεσαν την κυβέρνηση. Ο Τζαν Ντούνταρ και ο τότε ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ είχαν κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Ντούνταρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

Και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα. Αυτό δήλωσε στην υπεράσπισή του ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Τζουμχουριέτ Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε φυλακιστεί για σχεδόν ένα χρόνο και κατά την περίοδο που το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ συνεργαζόταν με το Κίνημα Γκιουλέν. 

Στη σημερινή τρίτη μέρα της δίκης ο Αχμέτ Σικ ανέφερε ότι προσπαθούν να κρύψουν τον δικό τους ρόλο και τα δικά τους εγκλήματα, φορτώνοντάς όλο το βάρος των εγκλημάτων και των αμαρτιών εκείνης της εποχής στην πλάτη της κοινότητας Γκιουλέν. Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για την επικίνδυνη ενίσχυση της κοινότητας Γκιουλέν είναι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ που τους έδωσαν ό,τι ήθελαν. «Επομένως και ο Ερντογάν και το ΑΚΡ είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα της 15ης Ιουλίου», ανέφερε. 

Ο Αχμέτ Σικ είπε ότι εμποδίστηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά δημιουργήθηκε εξουσία Χούντας. 

Ο δικαστής έκανε παρατήρηση στον Αχμέτ Σικ λέγοντάς του «περιορίσου στην υπεράσπιση, δεν θέλουμε άρθρο στην εφημερίδα εδώ». Ο Τούρκος δημοσιογράφος του απάντησε «αν ακούσετε ολόκληρη την υπεράσπιση, θα καταλάβετε» και συνέχισε την υπεράσπισή του. 

Η δίκη ξεκίνησε το μεσημέρι με την υπεράσπιση του αρθρογράφου της Τζουμχουριέτ Χακάν Καρά, ο οποίος είπε ότι απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. «Ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου δεν πήρε ούτε γρόσι από το κίνημα Γκιουλέν. Είμαι 9 μήνες φυλακή ενώ ο γνωστός Γκιουλενιστής Χουσεϊν Γκιουλέρτσε είναι ελεύθερος. Κανένας από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ δεν μπήκε σε αεροπλάνο της Πενσιλβανίας (εκεί που ζει εξόριστος ο Γκιουλέν). Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είχε επισκεφθεί τον Γκιουλέν στην Πενσιλβανία. Η συνάντησή τους κράτησε δύο ώρες. Δεν γνωρίζουμε τί συζήτησαν. Μήπως διέπραξε έγκλημα επειδή συναντήθηκε με τον ηγέτη της οργάνωσης; Και ο τότε Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στον Γκιουλέν όταν αρρώστησε και του ευχήθηκε περαστικά. Και εκείνος διέπραξε έγκλημα μήπως; Αυτό είναι που προσπαθεί να πει ο εισαγγελέας;», ανέφερε ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ. 

Ο Χακάν Καρά είπε ότι ο στόχος είναι να σιγήσουν τη Τζουμχουριέτ και να απειλήσουν όλους τους δημοσιογράφους. «Στο τηλέφωνό μου δεν έχω ByLock (είναι όπως το viber). Ούτε έχει κανένας δημοσιογράφος ή διοικητικό στέλεχος της Τζουμχουριέτ. Στην εφημερίδα μέχρι σήμερα δημοσιεύτηκαν κάπου δύο χιλιάδες άρθρα μου, δεν θα βρείτε κανένα να εξυμνεί την τρομοκρατία», ανέφερε. Για την αναφορά στο κατηγορητήριο ότι ήρθε σε επαφή με δύο άτομα που χρησιμοποιούσαν ByLock, ο Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι μαζί τους είχε έρθει σε επαφή το 2013, ενώ με βάση το κατηγορητήριο η πρώτη εκδοχή του ByLock ήταν το 2014. 

Υπεράσπιση έκανε και το διοικητικό στέλεχος της εφημερίδας Τουρχάν Γκιουνάι, ο οποίος είπε ότι είναι στη φυλακή εδώ και 267 μέρες  και του φαίνεται σαν αστείο. Τον είχαν καλέσει στην έκθεση βιβλίου και βρέθηκε ένοχος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ποτέ μέλος ιδρύματος αλλά στον φάκελο υπάρχει αναφορά ότι ήταν μέλος διοικητικού συμβουλίου ιδρύματος. 

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top