Πατέρας μακελάρη του Μάντσεστερ: «Ο γιος μου δεν ήταν μέλος του ISIS»

Ομολόγησε ο αδερφός του

Πατέρας μακελάρη του Μάντσεστερ: «Ο γιος μου δεν ήταν μέλος του ISIS»

Πεπεισμένος ότι ο γιος του είναι αθώος και ότι δεν μπορεί να είναι ο μακελάρης του Μάντσεστερ εμφανίστηκε ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press από την Τρίπολη της Λιβύης όπου κατοικεί πλέον μόνιμα.

Λίγες ώρες μετά της δηλώσεις αυτές, που προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση  στη Βρετανία, ο πατέρας του Αμπέντι συνελήφθη στην Τρίπολη από τις αρχές. 

«Δεν πιστεύουμε στην θανάτωση αθώων. Δεν μας πρεσβεύει» είπε ο Ραμαντάν Αμπέντι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι είχαν συλληφθεί και οι δύο γιοι του. Νωρίτερα την Τετάρτη, η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο ο μακελάρης να εντάσσεται σε «δίκτυο τζιχαντιστών». 

Ο πατέρας του μακελάρη ισχυρίστηκε ότι μίλησε με τον γιο του πριν από πέντε μέρες και ότι ο Σαλμάν ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία σε λίγο καιρό. «Ακουγόταν απολύτως φυσιολογικός» είπε ο ίδιος. 

Νωρίτερα, ο αδερφός του δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ ομολόγησε μετά από τη σύλληψή του -επίσης στη Λιβύη- ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης και ότι είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μονάδα των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης.

Η οικογένεια του Αμπέντι εγκατέλειψε την Τρίπολη το 1993 όταν καθεστώς Καντάφι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του. 

Ο πατέρας του Αμπεντί  μαζί με την 50χρονη σήμερα σύζυγό του Σάμια Ταμπάλ, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, όπου και γεννήθηκαν τα παιδιά τους. 

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, η οικογένεια έζησε στην περιοχή Whalley Range για τουλάχιστον μια δεκαετία. 

Ο μακελάρης του Μάντσεστερ πήγε σχολείο στην περιοχή και στη συνέχεια φοίτησε στο πανεπιστήμριο Σάλφορντ. Δεν ολοκλήρωσε, όμως, ποτέ τις σπουδές του. Οι γονείς του εικάζεται ότι επέστρεψαν στη Λιβύη το 2011 και ο Σαλμάν τους επισκεπτόταν τακτικά. Οι αρχές ερευνούν τώρα το ενδεχόμενο να δημιούργησε σχέσεις με τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών. 

Δεν αποκλείεται, όμως, να φανατίστηκε και στη Βρετανία, καθώς στην περιοχή όπου μεγάλωσε ζούσε ο Abd al-Baset Azzouz, πατέρας τεσσάρων παιδιών, που εγκατέλειψε τη χώρα για να ηγηθεί τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα στη Λιβύη.  Ο 48χρονος Azzouz ήταν ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και η βρετανική εφημερίδα The Telegraph έγραφε το 2014 ότι είχε υπό τον έλεγχό του 200 έως 300 μαχητές. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top