Συνέβη και ΑΥΤΟ! Γερμανικό δικαστήριο δικαίωσε Έλληνα δάσκαλο που του έκοψαν τον μισθό λόγω μνημονίων

«Η πενία του εργοδότη δεν αφορά τον εργαζόμενο»

Γερμανικό δικαστήριο ακύρωσε μειώσεις μισθού Έλληνα δάσκα

Μειώσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους απαίτησαν οι δανειστές από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις λόγω μνημονίων και αυτό έγινε, με αποτέλεσμα η μπάλα να πάρει και τους δασκάλους που ζουν και διδάσκουν στη Γερμανία.

Όμως την Τετάρτη, το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο στην Ερφούρτη αποφάσισε ότι οι περικοπές αυτές δεν είναι νόμιμες.

Όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung  «με την απόφαση αυτή παίρνει τέλος μια πενταετής δικαστική διαμάχη».

Αφορμή ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη του δασκάλου Γρηγόρη Ν. ο οποίος από το 1996 διδάσκει στο ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σύμβαση εργασίας του προσαρμοζόταν στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια και ο μισθός του έφτανε τα 3.900 ευρώ.

Το 2010 όμως η ελληνική Βουλή ψήφισε δύο νόμους που επέβαλαν περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από τις όποιες συλλογικές συμβάσεις.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος δάσκαλος να χάσει 600 ευρώ το μήνα από το μισθό του και τα ειδικά επιδόματα και μέσα σε δύο χρόνια να έχει απώλειες στο εισόδημά του, ύψους 20.000 ευρώ.

Το Εργατικό Δικαστήριο της Νυρμβέργης απέρριψε την προσφυγή του Γρηγόρη Ν., όμως την αποδέχθηκε ο Εργατικό Δικαστήριο του κρατιδίου με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να προσφύγει με τη σειρά του στο Ανώτατο Εργατικό Δικαστήριο.

Αυτό με τη σειρά του αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να μάθει αν υπάρχει ευρωπαϊκή διάταξη που να καλύπτει τους χειρισμούς του ελληνικού δημοσίου.

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν «όχι», που σημαίνει ότι στη Γερμανία ισχύει το γερμανικό εργατικό δίκαιο και όχι το ελληνικό.

«Το γερμανικό εργατικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει υποχρέωση του εργαζομένου να αποδεχθεί χωρίς ισχύουσα τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του μόνιμες περικοπές του μισθού του λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του εργοδότη του», αναφέρει η απόφαση.

Η περίπτωση του Έλληνα δασκάλου στη Γερμανία, ανοίγει πλέον το δρόμο και για τις προσφυγές 17 ακόμα δασκάλων, με το ελληνικό δημόσιο να καλείται τώρα να καταβάλει τους πλήρεις μισθούς από το 2010 με τόκους!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top