Μόνο στο star.gr: Το Λονδίνο ΔΕΝ έπεσε- "Πιο πολύ φοβηθήκαμε όταν βγήκε ο Τραμπ! Είναι όλα θέμα timing" λένε οι κάτοικοι

"Εδώ είναι Λονδίνο. Στεκόμαστε μαζί και δεν φοβόμαστε!"

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι Λονδρέζοι τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Τετάρτης έχει κάνει τα παγκόσμια βλέμματα να στραφούν στη Βρετανία. Όπως όλα δείχνουν, όλα λειτουργούν κανονικά και η ζωή συνεχίζεται, σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα.

Το star.gr, συνεχίζοντας την προσπάθεια να αφουγκραστεί την κατάσταση στο αιματοκυλισμένο Λονδίνο, επικοινώνησε με κατοίκους του, Έλληνες και μη.

Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ήρεμα, όπως μαθαίνουμε. Η 25χρονη Έμμα λέει ότι η καθημερινότητά της στη βρετανική πρωτεύουσα δεν έχει αλλάξει. Τόσο στις παρέες όσο και στο εργασιακό της περιβάλλον, όλα προχωρούν. Το χιούμορ, μάλιστα, ειδικά το βρετανικό, βοηθάει, σχηματίζοντας πρωινά χαμόγελα σ΄εκείνους που ξεκινούν τη μέρα τους

«Το Λονδίνο είναι το σπίτι μας χρόνια τώρα. Τίποτα δεν θα αλλάξει» φωνάζουν οι κάτοικοι και προσπαθούν να κάνουν γνωστή τη θέση τους με κάθε δυνατό τρόπο. «Οι Λονδρέζοι κάνουν ό,τι ξέρουν να κάνουν καλύτερα» προσθέτουν, ανταλλάσσοντας φωτογραφίες με το Big Ben και καρδούλες.  

Στους σταθμούς του μετρό, αναρτώνται καθημερινά πίνακες με μηνύματα συμπαράστασης, άλλοτε συγκινητικά κι άλλοτε χιουμοριστικά. "Ο κόσμος είναι γεμάτος με καλούς ανθρώπους. Αν δεν μπορείς να βρεις έναν, γίνε εσύ ο ίδιος". 

«Ο κόσμος δεν έχει τρελαθεί και τόσο εδώ» λέει στο star.gr η 33χρονη Ανδριάνα. «Περισσότερος ντόρος και σχόλια είχαν γίνει όταν βγήκε στις εκλογές των ΗΠΑ ο Τραμπ. Πιο πολύ φοβόντουσαν τότε. Μάλλον, κατά κάποιο τρόπο, το περίμεναν αργά ή γρήγορα».

"Θυμίζουμε ευγενικά σε όλους τους τρομοκράτες ότι εδώ είναι Λονδίνο. Ό,τι κι αν κάνετε, εμείς θα πιούμε τσάι και θα συνεχίσουμε κανονικά. Ευχαριστούμε".

 

 

Τα τοπικά ΜΜΕ, όπως αποκαλύπτει η Έμμα, παρουσιάζουν τις επιθέσεις με ηρεμία, χωρίς να προκαλούν πανικό και άγχος. «Το προβάλλουν σαν ένα μεμονωμένο γεγονός και υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε. Γίνεται, επίσης, προσπάθεια να ενώσουν τη βρετανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, που στο Λονδίνο είναι αρκετοί, για να μην υπάρξουν εξτρεμιστικές αντιδράσεις. Ειδικά μετά το Brexit, κάνουν τα πάντα για να μην έχουν πάτημα».

Πράγματι, στο Twitter έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κοινότητα, όχι μόνο Βρετανών, αλλά ανθρώπων από ολόκληρη την Ευρώπη, που μάχεται κατά του διαχωρισμού και της μισαλλοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι «άλλο Ισλαμικό Κράτος και άλλο Ισλάμ».

Το Λονδίνο το 1993 είχε υποστεί τεράστιες κι ανυπολόγιστες υλικές κι ανθρώπινες ζημιές, εξαιτίας του ΙΡΑ. "Δεν αποκλείσαμε τότε ούτε τους Ιρλανδούς ούτε τους Καθολικούς γι' αυτό, επειδή απλώς κάποιοι ήταν @#%^#" υποστηρίζει ο Ντομ. "Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα".  

Ο Αλέξανδρος, από τη μεριά του, χρησιμοποιεί τον τίτλο εφημερίδας που διάβασε το πρωί της Παρασκευής, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη μουδιασμένη πόλη: "Όλα άλλαξαν αλλά όλα είναι ίδια".  "Μαθαίνεις να ζεις με τον φόβο. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Σε γενικές γραμμές, συνεχίζεις τη ζωή σου, γιατί, στην τελική, αυτό που συνειδητοποιείς είναι οτι δεν πρέπει να εισαι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή". Η απάντησή του είναι ταυτόχρονα συγκλονιστική και ρεαλιστική. "Τι προφυλάξεις να πάρεις; Να μην μπεις στο λεωφορείο ή στο μετρό, να μην πας στη δουλειά σου;"

 

 

"Είμαι Λονδρέζος. Μέχρι χθες, οι Μουσουλμάνοι ήταν γείτονές μου. Σήμερα παραμένουν. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Είμαστε όλοι Λονδρέζοι. Στεκόμαστε μαζί". 

Οι Λονδρέζοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία και χιούμορ, καθώς, όπως λέει ο Αλέξανδρος, "ξέρεις ότι είσαι ευάλωτος καθημερινά. Όλοι όσοι μένουμε εδώ, απο τον πιο απλό εργάτη μέχρι την πρωθυπουργό, το έχουμε καθημερινά στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Είναι καθαρά θέμα timing. Είδες αυτούς που σκοτώθηκαν, η μία πήγαινε να πάρει τα παιδιά της κι ο άλλος ήταν σε ταξίδι για την επέτειό του". 

 

 

Οι αρχές δεν έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες. "Απλώς αυτό που λένε, εδώ και έναν χρόνο, είναι ότι οτιδήποτε παράξενο υποπέσει στην αντίληψή μας, να το πούμε κατ' ευθείαν στην αστυνομία" λέει ο Αλέξανδρος, δείχνοντας τις οδηγίες με τίτλο "Τρέχα, Κρύψου, Πες". "Πρέπει, δηλάδη, να τα πούμε στην αστυνομία, αφού τρέξουμε να κρυφτούμε" γελάει. 

Με το κεφάλι ψηλά και με την ελπίδα οδηγό, οι Λονδρέζοι ξέρουν καλά και βροντοφωνάζουν ότι το Λονδίνο ΔΕΝ έπεσε. Αφήνουν τον φόβο πίσω τους, ρίχνουν έναν κύβο ζάχαρης στο τσάι τους και με όπλο τους το χιούμορ, συνεχίζουν να ζουν.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top