Ποιο μήνα συνήθως πέφτει η διάθεσή μας;

Εσύ ξέρεις για το Σύνδρομο του Γενάρη;

Λίγο πολύ σε παρέες θα ακούσεις πως αυτές τις μέρες όλο και κάποιος δεν είναι καλά. Όχι, δεν έχεις το πρόβλημα εσύ αλλά ο... μήνας.

Είναι γεγονός πως μετά από τη χαλαρωτική και ανέμελη περίοδο των γιορτών, μάς καλεί να ξαναμπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας, οι περισσότεροι από εμάς παλεύουμε να προσαρμοστούμε ξανά στις συνηθισμένες αλλά και τις νέες προκλήσεις που φέρνει η χρονιά, ενώ βιώνουμε το λεγόμενο σύνδρομο «εγκέφαλου του Γενάρη», όπως γράφει ο Independent.

Tα χαρακτηριστικά που έχουν τα μωρά που γεννήθηκαν Φλεβάρη

Αυτό το γενικό αίσθημα νωθρότητας και έλλειψης κινήτρου ονομάζεται από πολλούς «January brain», μία κατάσταση σαν σύνδρομο που εμφανίζεται λόγω των εποχικών παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση μειωμένης δραστηριότητας.

Λόγω αυτού του συνδρόμου επηρεάζονται πολλές πτυχές της ζωής μας. Η λογικές μας διεργασίες επιβραδύνονται, απέχουμε από την κοινωνικοποίηση περισσότερο από το συνηθισμένο, νιώθουμε αυξημένη κόπωση και ένα αίσθημα καθυστέρησης στις πράξεις και τις σκέψεις μας.

«Σε χειμερία νάρκη, στους σκίουρους για παράδειγμα, μέρος του εγκεφάλου τους εμφανίζει σχεδόν παθολογική δραστηριότητα που μοιάζει με αυτή του Αλτσχάιμερ», λέει η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, αναπληρώτρια διευθύντρια του  Ερευνητικού Κέντρου Επιστημών Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών.

Ο αντίκτυπος των εποχών στην ισχύ του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν έχει ακόμη διερευνηθεί τόσο εκτενώς, αλλά υπάρχουν μερικές μελέτες που έχουν εμβαθύνει σε αυτό το φαινόμενο. Το 2016, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία 28 συμμετεχόντων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ερευνητές βρήκαν τελικά ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με την προσοχή κορυφώθηκε τον Ιούνιο, γύρω στο θερινό ηλιοστάσιο, και ήταν χαμηλότερη κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο στα τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι, ουσιαστικά, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν «σημαντικές ετήσιες παραλλαγές» στις περιοχές του θαλάμου και της αμυγδαλής, τα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην εγρήγορση, και στον ιππόκαμπο και τον μετωπιαίο λοβό, που συμμετέχουν στον αυτοέλεγχο, την επίλυση προβλημάτων και τη λογική.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι βαθμολογίες των τεστ δεν διέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια του έτους. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, αλλά η διαδικασία για να φτάσουν εκεί οι εξεταζόμενοι ήταν διαφορετική. «Επειδή τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την ολοκλήρωση των γνωστικών διεργασιών είναι χαμηλότερα το χειμώνα, είναι πιο δύσκολο να τις ολοκληρώσουμε», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Gilles Vandewall.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top