Eστιάστε στην ψυχική σας υγεία το 2022

Πέντε τεχνικές και εργαλεία για να παραμείνετε ευτυχισμένοι και υγιείς

ψυχική υγεία

Το 2021 ήταν μια χρονιά που μας άφησε όλους συναισθηματικά εξαντλημένους.

Ο κορωνοϊός, οι μεταλλάξεις, τα εμβόλια, η άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας, όλες οι συγκεχυμένες πληροφορίες που δεχόμασταν καθημερινά από όλες τις πλευρές συνέβαλαν σε αυτή την εξάντληση. Τα καλά νέα είναι ότι άνθρωποι σε όλη τη χώρα - συμπεριλαμβανομένων ειδικών, δημοσίων προσώπων και παιδιών - άρχισαν να μιλούν πιο ανοιχτά και βοηθητικά για τη σημασία της ψυχικής υγείας. Η νέα χρονιά έχει έρθει και γι’ αυτό δημιουργήσαμε αυτό τον οδηγό για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε ηρεμία και διαύγεια στο 2022.

1. Δώστε όνομα στο συναίσθημά σας

Η ατονία μπορεί να ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα του 2021. Οι άνθρωποι σίγουρα ήξεραν ότι ένιωθαν με κάποιο τρόπο, αλλά δεν ήταν εξάντληση ή κατάθλιψη ή ακόμα και πλήξη. «Το Languishing είναι το παραμελημένο μεσαίο παιδί της ψυχικής υγείας», έγραψε ο Δρ Γκραντ. «Είναι το κενό μεταξύ της κατάθλιψης και της άνθησης – η απουσία ευεξίας». Το ισχυρό πρώτο βήμα που πρότεινε ο Δρ. Γκραντ για να αντιμετωπίσετε ένα συναίσθημα απλώς να ονομάσετε το συναίσθημα. Κάνοντάς το αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να ξεκαθαρίσουμε ένα θολό τοπίο ενώ μπορούμε να δώσουμε ταυτόχρονα μια κοινωνικά αποδεκτή απάντηση στην ερώτηση: «Πώς είσαι;»

2. Βρείτε νόημα στις καθημερινές δραστηριότητες

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επαναφορτίσετε τις συναισθηματικές σας μπαταρίες και να πυροδοτήσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης, σκοπού και ευτυχίας. Η ψυχολογική κοινότητα αποκαλεί αυτόν τον υψηλό συνδυασμό σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ικανότητας «άνθηση». Ένας εύκολος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες με περισσότερο σκοπό. Κάτι τόσο απλό όπως το να χαζεύετε στο κινητό τις προσφορές Γαλαξίας για να φτιάξετε τη λίστα σούπερ μάρκετ της εβδομάδας ή ακόμα και το καθάρισμα της κουζίνας, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο 10 λεπτών και δείτε αν μπορείτε να ολοκληρώσετε την αγκαρία σας μέσα σε αυτό το διάστημα. 

3. Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό οπουδήποτε

Ο εγκέφαλός σας είναι σαν υπολογιστής και έχει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα μνήμης εργασίας, σύμφωνα με τον Δρ Judson Brewer, διευθυντή έρευνας και καινοτομίας στο Κέντρο Ενσυνειδητότητας του Πανεπιστημίου Brown. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και το στρες μπορούν να δυσκολέψουν τη σκέψη ή την επίλυση προβλημάτων. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επανέλθουμε και να είμαστε παρόντες στην κάθε στιγμή για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε. Βρείτε λίγο χρόνο κάθε μέρα και πηγαίνετε για ένα σύντομο τρέξιμο ή δοκιμάστε έναν διαλογισμό ενός λεπτού προκειμένου να βιοχακάρετε τον οργανισμό σας προς την ευεξία. 

4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει «μικρές» απώλειες

Στην ιεραρχία του ανθρώπινου πόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας ακυρωμένος χορός ή των διακοπών ή χαμένος χρόνος με τα εγγόνια μπορεί να μην ακούγεται πολύ σοβαρό, αλλά οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι κάθε απώλεια πρέπει να αναγνωρίζεται και να θρηνείται. Πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας την άδεια να θρηνήσουμε για τη θλίψη που δεν έχει δικαιώματα. Μόλις αποδεχτείτε ότι η θλίψη σας είναι πραγματική, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε. Σκεφτείτε να φυτέψετε ένα δέντρο, για παράδειγμα, ή να βρείτε ένα αντικείμενο που αντιπροσωπεύει την απώλεια σας, όπως ακυρωμένα αεροπορικά εισιτήρια ή ένα προσκλητήριο γάμου, και θάψτε το.

5. Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας

Πολλές φορές ο πιο αυστηρός κριτής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που επικρίνουν τους εαυτούς τους επειδή πήραν βάρος ή έκαναν λιγότερη άσκηση κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας ενώ στην πραγματικότητα η καραντίνα μάλλον μας έκανε να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Το να ντροπιάζεις τον εαυτό σου είναι αντιπαραγωγικό. Αντίθετα, εξασκήστε την αυτοσυμπόνια. Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε στον εαυτό σας μια ερώτηση: «Τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;»

Με τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να κάνετε μια νέα αρχή και το 2022 να είναι μια πραγματικά καλή νέα χρονιά για όλους!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top