Μπαμπινιώτης: «Κωστίδου ή Κωστίδη» - «εξάγω ή εξαγάγω»- Ποιο είναι το σωστό

O καθηγητής Γλωσσολογίας αποσαφηνίζει συχνές απορίες στην ελληνική γλώσσα

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης απαντά για τα συχνά λάθη που κάνουμε στην ελληνική γλώσσα- βίντεο Happy Day 28/9/23

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, με αναρτήσεις του στα social media μοιράζεται τις γνώσεις του για συχνές απορίες μας στον τρόπο χρήσης της ελληνικής γλώσσας. 

O Μπαμπινιώτης απαντά: «Καταρχήν ή καταρχάς;», «Στο πλαίσιο ή στα πλαίσια;»

Σε πρόσφατη ανάρτησή του απαντά σε ένα συχνό δίλημμα: πώς πρέπει να αποκαλέσουμε στο θηλυκό ένα επώνυμο που στο αρσενικό του γένος έχει την κατάληξη -ίδης. Επίσης, εξηγεί πότε χρησιμοποιούμε διπλό -αγ και πότε ένα στο ρήμα εισάγω/ εξάγω. 

Ο Μπαμπινιώτης εξηγεί γιατί δε λέμε «θετικές επιπτώσεις» & «εφησυχαζόμαστε»

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, τα ανδρωνυμικά απαιτούν γενική. Έτσι, είναι σωστό να πούμε και Παναγιωτίδου, Κωστίδου (παραδοσιακά) κτλ, αλλά και Παναγιωτίδη, Κωστίδη κτλ. (δημοτική). Ωστόσο, επειδή τα ονόματα ίσον ταυτότητα, είναι προτιμότερος ο παραδοσιακός τύπος, δηλαδή η κατάληξη -ίδου.

Επίσης, για τη σωστή χρήση του διπλού -αγ στα ρήματα εισάγω- εξάγω, ο κ.Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι λέμε εισάγω- εξάγω όταν το ρήμα έχει μια διάρκεια, συμβαίνει πολλές φορές. Αντιθέτως, λέμε εισαγάγω και εξαγάγω όταν γίνεται μία φορά.

Μπαμπινιώτης: Δε λέμε να «εφιστήσω» την προσοχή - Τρία συνηθισμένα λάθη

Για παράδειγμα δίνει την παρακάτω πρόταση: «Kάθε χρόνο εξάγουμε τόνους λάδι στο εξωτερικό, αλλά εφέτος δε θα εξαγάγουμε λάδι».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top