Κύμινο: Ιδιότητες, οφέλη, χρήση και παρενέργειες

Τι πρέπει να προσέξεις

κύμινο

Πες κύμινο κι αδυνάτισες!  Οι σπόροι του αρωματικού βότανου μετράνε πολλές χιλιετίες στην υπηρεσία της ομορφιάς. Μέχρι και η Κλεοπάτρα το είχε στα ΑΑΑ μυστικά της για να παραμένει νέα και λαμπερή. Όμως και οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες μας πληροφορούν πως το κύμινο βοηθάει στο κάψιμο του λίπους και στην γρήγορη απώλεια των κιλών.

Γιατί η κανέλα είναι το καλύτερο ιατρικό - Ποια τα οφέλη της

Κύμινο: πιθανώς να συναντήσετε την ονομασία των σπόρων του και ως «αρτυσιά», χωρίς να προσδιορίζεται για ποια ακριβώς πρόκειται. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι του ως αφέψημα, κατάλληλο για θεραπεύσει/απαλύνει γαστρεντερικά προβλήματα (μετεωρισμός, διάρροια, δυσπεψία, κολικοί). Ανοίγει την όρεξη, βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού, ρίχνει το σάκχαρο, βοηθάει στα προβλήματα του αναπνευστικού και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της βαρηκοΐας.

Λατινική ονομασία: Cuminum cyminum

Άλλες ονομασίες: κούμινο

Το κύμινο στη μαγειρική

•    Σχεδόν ταυτόσημο με τα σουτζουκάκια. Σε μικρή ποσότητα, είναι το «κρυμμένο» άρωμα στα φαγητά, που κάνει τη διαφορά.
•    Στο εμπόριο: Αποξηραμένοι ολόκληροι οι σπόροι ή τριμμένοι.
•    Χρήση: Οι σπόροι ή ολόκληρο, σχεδόν σε όλα τα μαγειρευτά, τηγανητά και φούρνου, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
•    Ταιριάζει: Σε κρεατικά, λιγότερο σε πουλερικά και ψαρικά, σούπες, κόκκινες σάλτσες, σαλάτες.

Ιαματικό κρασί με κύμινο

Θα χρειαστείτε:

•    30 γραμμ. σπόρους κύμινου
•    1 λίτρο λευκό, ξηρό κρασί

Κοπανήστε τους σπόρους κύμινου στο γουδί, βάλτε τους σε ένα δοχείο και προσθέστε το κρασί. Σφραγίστε το δοχείο και αφήστε το σε δροσερό μέρος για 5 ημέρες. Μετά, φιλτράρετε το κρασί, καθώς το αδειάζετε σε καθαρό μπουκάλι, που κλείνει καλά.
Δοσολογία: Ένα ποτηράκι του κρασιού, μετά το φαγητό.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι ορεκτικό, χωνευτικό, ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τους πόνους στην κοιλιά, έχει αντισηπτική δράση σε όλο το πεπτικό σύστημα. Αυξάνει την παραγωγή γάλακτος σε περίοδο θηλασμού.

Διατροφική αξία

Το κύμινο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά αλλά και συστατικά όπως φαινολικές ενώσεις, τερπενοειδή κ.α., τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνομε υπόψη μας ότι πρακτικά η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μικρή για αποτελέσει καλή πηγή θρεπτικών συστατικών.

Θεραπευτική δράση

Κυρίως σε περιοχές της Ασίας, το κύμινο χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Πιστεύεται, ότι το κύμινο είναι ευεργετικό για τις καρδιακές παθήσεις, τα οιδήματα, τα άτομα με έλλειψη γεύσης, αλλά και τα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετός, κακή πέψη, διάρροια και φουσκώματα. Από αναλύσεις του τροφίμου φάνηκε ότι περιέχει πολλές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. 

Κύμινο και αδυνάτισμα

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Shahid Sadoughi στο Ιράν, το κύμινο λειτουργεί διττά:

Α. Σε βοηθά να κάψεις μέχρι και 3 φορές περισσότερο λίπος, και
Β. Μειώνει με φυσικό τρόπο το επίπεδο κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν 88 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες είχαν ήδη μπει σε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, και όλες τους μείωσαν τις προσλαμβάνουσες σε καθημερινή βάση θερμίδες κατά 500.

Η διαφορά ήταν ότι η δεύτερη ομάδα έτρωγε και 140 γραμμάρια γιαούρτι μαζί με 3 γραμμάρια κύμινο, ενώ η πρώτη ομάδα το έτρωγε σκέτο.

Μετά από χρονικό διάστημα 3 μηνών βρέθηκε ότι η δεύτερη ομάδα έχασε 3 φορές περισσότερο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με την πρώτη, μειώθηκαν τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους αλλά και η κακή χοληστερόλη.

Κύμινο και καρδιαγγειακά νοσήματα

Αποτελούν από τις πρώτες αιτίες θάνατοι παγκοσμίως και γι’ αυτό έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Μελέτες σε άτομα με διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ, δηλαδή αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση κύμινου οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής αλλά και της LDL «κακής» χοληστερόλης, ενώ παράλληλα οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της HDL ή αλλιώς «καλής» χοληστερόλης. Αντίστοιχα, σε άτομα μεταβολικό σύνδρομο μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κύμινου αύξησε την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού αλλά και μείωσε τοις δείκτες φλεγμονής. Συνεπώς, η χορήγηση κύμινου φαίνεται βοηθητική για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κύμινο και αντιοξειδωτική δράση

Έρευνα του 2000 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Phytotherapy Research έδειξε ότι το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βασικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone).

Δράση ενάντια στον καρκίνο

Αρκετές επιστημονικές μελέτες καταγράφουν την αποτελεσματικότητα της θυμοκινόνης από τους σπόρους του μαύρου κυμίνου για τη θεραπεία του καρκίνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Nutrition and Cancer” δείχνει ότι η θυμοκινόνη προωθεί την αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί ακόμη και θάνατο των κυττάρων σε καρκινικούς όγκους. Αυτή η μελέτη εκτελέστηκε ως επί το πλείστον σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, αλλά τα αποτελέσματα ενθάρρυναν την περαιτέρω εξέταση της θυμοκινόνης σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Κύμινο και ανοσοποιητικό σύστημα

Υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση σπόρων μαύρου κύμινου προσδίδει οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα του 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση “Immunopharmacology and Immunotoxicology” αξιολόγησε τη χρήση του μαύρου κύμινου στο ανοσοποιητικό σύστημα συμμετεχόντων που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία-γάμμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στα άτομα που χορηγήθηκε μαύρο σπορέλαιο από κύμινο είχαν λιγότερες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι τα έλαια από μαύρο κύμινο προσφέρουν προστασία από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Το κύμινο ως αντιβακτηριακό

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να προσφέρει οφέλη ως αντιβακτηριακό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Ayub Medical College” εξέτασε τις επιδράσεις του μαύρου κύμινου κατά της βακτηριακής μόλυνσης στον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη ιό του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), κοινώς γνωστού ως MRSA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαύρο κύμινο προσφέρει μια ανασταλτική δράση κατά πολλών στελεχών του ιού. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά διότι ο ιός MRSA είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά.

Ιστορία

Το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Ανασκαφέντες σπόροι στην Ινδία, έχουν χρονολογηθεί από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, το κύμινο χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα και ως συντηρητικό στην ταρίχευση. Το κύμινο ήταν στην αρχαία Κρήτη ένα σημαντικό μπαχαρικό για τον Μινωικό πολιτισμό. Το κύμινο αναφέρεται στην Αγία Γραφή. Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν το κύμινο στο τραπέζι, σε δικό του περιέκτη και αυτή η πρακτική ακόμα συνεχίζεται στο Μαρόκο. Το κύμινο, χρησιμοποιήθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό, στην κουζίνα της αρχαίας Ρώμης. Στην Ινδία, έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό συστατικό των αναρίθμητων kormas, masalas, σούπες και αποτελεί τη βάση πολλών άλλων μειγμάτων μπαχαρικών.
Καλλιέργεια σήμερα
Σήμερα, το φυτό καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Ιράν, στην Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Μεξικό, τη Χιλή και την Κίνα. Από τότε που το κύμινο χρησιμοποιείται ως συστατικό για τα κατοικίδια πτηνά και εξάγεται σε πολλές χώρες, το φυτό μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά ως σπάνιο σε πολλές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Το κύμινο εμφανίζεται περιστασιακά στις Βρετανικές νήσους, κυρίως στη Νότια Αγγλία· ωστόσο η συχνότητα εμφάνισής του έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Άτλαντα της Βοτανικής Εταιρείας των Βρετανικών Νήσων, από το 2000, έχει επιβεβαιωθεί μόνο μία εγγραφή.

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Συντάκτης: Allyou Team 
Πηγή:allyou.gr
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top