«Το Ρίφι»: Στις 10 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό

Του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη

«Το Ρίφι»: Στις 10/2 Η Παρουσίαση Του Βιβλίου Στον Ιανό

Την πρώτη παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Το Ρίφι» κάνει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 στον Ιανό της Αθήνας ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.

Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τα΄”Ελληνικά Γράμματα” θα μιλήσουν οι συγγραφείς Άρης Σφακιανάκης και Αλέξανδρος Ασωνίτης, αποσπάσματα θα διαβάσει η σκηνοθέτης και ηθοποιός Βάνα Πεφάνη, ενώ την εκδήλωση θα “ντύσουν” μουσικά με λύρα και λαούτο ο Αντώνης Καραγιαννάκης και ο Ηλίας Τουσούνης.

Η υπόθεση

Στο Πετρονήσι, στο νοτιανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, γεννιέται ένα παιδί που χάνει τη μητέρα του πάνω στη γέννα. Ο βοσκός πατέρας του, άγριος και ακοινώνητος, θα το κρύψει σε μια στάνη ψηλά στο βουνό και θα το μεγαλώσει με τα ζώα, χωρίς ποτέ κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξη του.

Ο Χαδιώτης Βασιλάς, ο βασικός ήρωας του μυθιστορήματος, δεν θα βγάλει ταυτότητα, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα συναντήσει άνθρωπο. Πρόβατα, κατσίκια, μουλάρια, σκυλιά και πουλιά του κρατούν παρέα στο μικρό του σύμπαν, που συμπληρώνεται από χωράφια με ελιές, σιτάρια, κριθάρια και μελίσσια.

Μόλις κλείνει τα 18 γίνεται η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του.

Η κοινωνία ανακαλύπτει την ύπαρξή του, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω του, η Επιστήμη και το Θέαμα τον διεκδικούν κι εκείνος γνωρίζει μια ζωή που δεν φανταζόταν, τον έρωτα και, κυρίως, μέχρι που φτάνει η δύναμη του μυαλού του.

Έως που θα φτάσει αλήθεια;

Ένα μυθιστόρημα για την αθωότητα, την αγάπη, τον Άνθρωπο, τη Φύση, σε μια «άλλη Ελλάδα» των τελευταίων 250 χρόνων, μέσα από τους ανθρώπους ενός μικρού νησιού στην άκρη του χάρτη. Ήρωες του ’21, πειρατές, καπεταναίοι και βοσκοί σε μια οικογένεια, που γενιά με γενιά άλλαζε δραματικά, λες και κάποιος μ’ ένα μαγικό ραβδί έπαιζε παιχνίδια με τα πρόσωπα και την Ιστορία.

Κι ένα παιδί που μεγάλωσε σαν ρίφι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μηνάς Ε. Βιντιάδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και αργότερα σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του The Greek Play Project, έργου του έχουν παιχτεί και παίζονται, σε θέατρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε όλη την Ελλάδα. Πιο πολυπαιγμένα έργα του είναι: «Ο Κάτω Παρθενώνας» (ΚΘΒΕ 2015- Άλμα 2018), που διδάσκεται σε πανεπιστήμια κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, «Tattooland», (Αγγέλων Βήμα, 2018) για το οποίο ήταν υποψήφιος για το «Βραβείο Κάρολος Κουν» 2018, «Τάρτα Ροδάκινο», (Αλκμήνη, 2019), «Άνδρες Ολικής Αλέσεως», (Ιανός, 2019), «Κασιώτες Καπεταναίοι», (Κάσος, Κάρπαθος, Υπαίθριο Θέατρο Γκράβας, 2021) και «Στου Μποχώρη» (περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα, 2022).

Επί 40 χρόνια  δημοσιογράφος στις εφημερίδες (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ),  στα περιοδικά Ταχυδρόμος,  STATUS), στο ραδιόφωνο (Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) και στην τηλεόραση (FILMNET, νυν NOVA).    

Υπήρξε διευθυντής στο εμβληματικό περιοδικό «Ταχυδρόμος» και υπεύθυνος στις ειδικές εκδόσεις των «Νέων», με πάνω από 100 συλλεκτικά βιβλία, ταινίες και CD. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», του Σωματείου «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης  «Μαρία Κάλας». Έχει διατελέσει υπεύθυνος του Θεατρικού Αντίσκηνου Θάσου, σύμβουλος του Φεστιβάλ Κάσου, μέλος της ΕΣΗΕΑ και μέλος κριτικών επιτροπών. 

Έχουν εκδοθεί έως σήμερα έξι λογοτεχνικά βιβλία του, τα μυθιστορήματα «Τι είπα στην Κλαούντια», (1996, Λιβάνης) «Οι τρεις Μαρίες», (1999, Εκδόσεις Νέα Σύνορα Λιβάνης), «Το δεξί πόδι του θεού» (2004), «Ο Δράκος κόκορας» (διηγήματα, 2006 - Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη;» από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, το 2022 κυκλοφόρησε «Το Ρίφι» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.  

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές διηγημάτων (Κέδρος, Μεταίχμιο, κ.α.) ενώ έχει δημοσιεύσει σε όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά (Λέξη, Δένδρο, Εντευκτήριο, Εξώπολις κτλ). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά.

Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Κακογιάννη, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλας», και αν. μέλος του  Δ.Σ . του  Ιδρύματος «Σχολείον», της Ειρήνης Παπά ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει Σύμβουλος- για τρία χρόνια- του Μορφωτικού ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. 

Διδάσκει σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, και για τρία χρόνια έκανε μαθήματα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Σχολείου Ηρακλείου Αττικής. Το 2015, συμμετείχε ως διδάσκων καθηγητής στο Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου «Γράψε το έργο σου» και το 2017 δίδαξε στον κύκλο σεμιναρίων του Ιδρύματος Κακογιάννη. Για τρία χρόνια (2015-2018) ήταν υπεύθυνος του Θεατρικού Αντίσκηνου Θάσου, όπου δίδαξαν η Δήμητρα Χατούπη, ο Γιάννης Κακλέας, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Γεωργία Μαυραγάνη κ.α..

Το έργο του «Ο Κάτω Παρθενώνας» ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου και τον Οκτώβριο του 2019 στο «Άλμα» σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, ενώ το έργο του «Tattooland», ανέβηκε στο «Αγγέλων Βήμα», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Έργου, σε σκηνοθεσία  Κερασίας Σαμαρά το 2017. Για το έργο αυτό ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Κάρολος Κουν» το 2018.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top