Όσκαρ 2021 - Άντονι Χόπκινς: Το δεύτερο χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του

H ηθοποιία, η σχέση με την κόρη του, το Χόλιγουντ και ο αλκοολισμός

Ο Άντονι Χόπκινς κέρδισε στην 93η απονομή των βραβείων Όσκαρ, το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του στην ταινία «The Father». Η ταινία βασίζεται στην ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα ο οποίος παλεύει με τη γεροντική άνοια, καθώς αυτή επιδεινώνεται.

 Όσκαρ 2021: Οι μεγάλοι νικητές των φετινών βραβείων

Ο 83χρονος Άντονι Χόπκινς με τη νίκη του, άφησε πίσω του τον 79χρονο Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ, που το 2000 είχε προταθεί για Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, για την ερμηνεία του στην ταινία «The Straight Story». Έτσι, ο Άντονι Χόπκινς είναι ο έβδομος γηραιότερος ηθοποιός που τίθεται υποψήφιος στη συγκεκριμένη κατηγορία και κερδίσει για δεύτερη φορά μετά το 1992 και την αξέχαστη ερμηνεία του ως «Χάνιμπαλ Λέκτερ» στην ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».

Λίγα λόγια για την ταινία «Ο Πατέρας»: Ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ του Άντονι Χόπκινς για τη γεροντική άνοια

Ο Άντονι Χόπκινς καταφέρνει να δραματοποιήσει τον ρόλο του και να μεταφέρει με απόλυτη φυσικότητα στον θεατή τις δυσκολίες και τις συνέπειες που έχει μία τέτοια ασθένεια και συναντάται πολύ συχνά στις οικογένειες. Ενσαρκώνει τον 80χρονο Άντονι, ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και δέχεται την καθημερινή φροντίδα της κόρης του, Αν (Ολίβια Κόλμαν).

Στην ταινία «The Father» ο 80χρονος Άντονι (Άντονι Χόπκινς), ζει σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και δέχεται την καθημερινή φροντίδα της κόρης του, Αν (Ολίβια Κόλμαν).

Ταξίδι στον χρόνο για έναν άνθρωπο που ψάχνει μανιωδώς το ρολόι του, αν και η ώρα δεν έχει καμία σημασία… Ο Άντονι συνεχώς αναζητά το ρολόι χειρός του. Στρεσάρεται όταν δεν το βλέπει στο χέρι του και ρίχνει την ευθύνη αρχικά στην Άντζελα, τη φροντίστριά του. 

Ενώ στο θεατρικό η οπτική του θεατή είναι αναγκαστικά αντικειμενική, με τους χαρακτήρες να προτείνονται κυρίως από τον λόγο και την κίνησή τους γύρω από τη δράση, στην ταινία ο χρόνος παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μέρα με τη νύχτα εναλλάσσονται βασικά στο μυαλό του Άντονι, πολλές σκηνές επαναλαμβάνονται ή επανέρχονται σαν τμηματική λούπα και η αφήγηση αλλάζει γωνίες, γίνεται υποκειμενική, πολύπλοκη σαν τη θρυμματισμένη μνήμη του Άντονι. 

Διάσημος ηθοποιός γιορτάζει 45 χρόνια χωρίς το αλκοόλ στη ζωή του

Το ρολόι είναι το σταθερό σημείο αναφοράς: ο Άντονι πρέπει να πιαστεί από κάπου για να πλοηγηθεί στο χάος που σκάει μπροστά του απρόσκλητο. Ο χρόνος τρέχει, αργά και παράξενα, πηδά κεφάλαια και τα αποθηκεύει σε έναν νου φορτωμένο από το συγκεχυμένο παρελθόν και το άδηλο μέλλον. Η μετασκευή ενός καθαρόαιμου θεατρικού σε αμιγώς κινηματογραφικό έργο, και μάλιστα από τον ίδιο τον δημιουργό του, είναι υποδειγματική, όχι απλώς σε επίπεδο σεναριακής διασκευής αλλά και σκηνοθετικών επιλογών. 

Η Λόρι, η κοπέλα που έρχεται επίσκεψη, του θυμίζει έντονα τη μικρότερη κόρη του, τη Λούσι.

Ο άνθρωπος που έπαιξε τον Χίτλερ, τον Πικάσο, τον Χίτσκοκ, τον Δαντόν, τον Ντίκενς, τον Κουασιμόδο, έναν Πάπα, δύο Προέδρους, τρεις πρωθυπουργούς και, φυσικά, τον Χάνιμπαλ μας έκανε να πιστέψουμε πως τον ξέραμε καλά, ως και πως παραγνωριστήκαμε. Στον «Πατέρα» δεν καταδέχεται να γίνει σπαραξικάρδιος, ούτε χρειάζεται να καταφύγει σε εγνωσμένες δεξιοτεχνίες. Αφοπλιστικά θολώνει οριστικά τα όρια ανάμεσα στην τέχνη που ο ίδιος επιμένει πως του προκύπτει χωρίς method ζόρια και μαγικές φόρμουλες και τον ίδιο του τον εαυτό, που τόσο έντεχνα προστατεύει από τη φθορά.

Άντονι Χόπκινς: «Δεν είναι υποχρεωτικό να αγαπάμε την οικογένειά μας»

«Τα παιδιά πολλές φορές δεν αγαπούν τους πατεράδες τους και το αντίθετο. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω καν αν έχω εγγόνια. Μπορεί να ακούγεται σκληρό και ψυχρό, αλλά η ίδια η ζωή είναι έτσι». Έτσι σχολίασε την σχέση του με την κόρη του Άμπιγκέιλ ο βετεράνος του Χόλιγουντ. Αποκάλυψε ότι έχει να της μιλήσει σχεδόν 30 χρόνια, χωρίς αυτό να τον ενοχλεί πια τόσο πολύ! Είναι το μοναδικό παιδί του 80χρονου ηθοποιού από τον πρώτο του γάμο. 

Όσκαρ 2021: Αυτές είναι οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες

Οι σχέσεις τους από την αρχή δεν ήταν καλές. Εκτός από την νηπιακή της ηλικία, η 48χρονη σήμερα γυναίκα δεν έχει να θυμάται τίποτα καλό από τον διάσημο πατέρα της. Όπως αποκάλυψε, ο Χόπκινς, όταν βρέθηκε κοντά στα 40, η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται και αυτό τον άλλαξε αισθητά. Σε σημείο που για να αντέξει τις υποχρεώσεις, αλλά και το έντονο lifestyle της εποχής, να είναι συνέχεια μεθυσμένος. Η εξάρτηση του από το αλκοόλ είχε ολέθριο αντίκτυπο και στην οικογένειά του. Ο χαρακτήρας του είχε αλλοιωθεί και, όπως παραδέχτηκε, έγινε αλαζόνας και κακότροπος.  

 Άμπιγκειλ Χάρισον-Χόπκινς, η κόρη του πολυαγαπημένου ηθοποιού Άντονι Χόπκινς.

Όσο μεγάλωνε η κόρη του, τόσο έχανε τον έλεγχο της σχέσης τους. Κάποια στιγμή αποφάσισε να χωρίσει με την σύζυγό του και μητέρα της κόρης του. Κυριολεκτικά χάθηκε από τις ζωές τους. Συνέχισε να δουλεύει και να αποκτά φήμη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ποτέ δεν ήταν κοινωνικός. Δεν έκανε φιλίες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το σύνδρομο Άσπεργκερ από το οποίο πάσχει. Το 1990 η Άμπιγκειλ αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική και τη μουσική. Τότε ήταν και η μοναδική φορά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που θέλησε να συναντήσει τον πατέρα της και να ζητήσει τη βοήθειά του. Εκείνος δεν της γύρισε την πλάτη. Τη συνέστησε σε γραφεία παραγωγής, ενώ παράλληλα της αγόρασε και ένα διαμέρισμα. Παρά την προφανή βοήθεια, δεν κατάφεραν να έρθουν κοντά. «Εγώ ήμουν ο εαυτός μου και εκείνος ο δικός του», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Χάρισον. Δεν κράτησε ούτε το επίθετο του πατέρα της. Οι σχέσεις τους χάλασαν πάλι πολύ εύκολα. Μάλιστα, σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει δημόσια ότι ήθελε να της μιλήσει αλλά αν εκείνη δεν το επιθυμούσε θα το καταλάβαινε. «Άμπιγκέιλ όπου και αν είσαι να είσαι καλά», είπε ο Χόπκινς. 

Σήμερα οι σχέσεις τους είναι ανύπαρκτες. Ο ηθοποιός έκανε και τρίτο γάμο στον οποίο δεν την κάλεσε καν. Μέσα από τις δηλώσεις του φαίνεται συνειδητοποιημένος για την οριστική ρήξη και τις συνέπειες. Ίσως να μην είναι τυχαίο το μότο του για τη ζωή: «Μη ζητάς τίποτα… Μην περιμένεις τίποτα».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νέα

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top