«Λύγισε» ο Μαρκουλάκης: Η φιλία του με καταγγελλόμενους και οι κατάρες

O ηθοποιός μίλησε για το «Metοo» και τη σεξουαλική κακοποίηση στο θέατρο

Χείμαρρος ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» για το ελληνικό «Metoo», τη φιλία του με τους καταγγελλόμενους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αλλά και τις κατάρες που έχει δεχτεί στα social media, όπου του εύχονται να πάθει καρκίνο. 

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που δέχεται τις τελευταίες μέρες.

Κ. Μαρκουλάκης: «Η στάση των θυμάτων χρειάστηκε μεγάλη γενναιότητα»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε ανοιχτά για όσα του καταλογίζονται, αναφέρθηκε σε όσα γνώριζε αλλά και σε αυτά που τον έκαναν να πέσει από τα σύννεφα. Τόνισε τη σημαντικότητα του να καθαρίσει όχι μόνο ο χώρος του θεάτρου από τέτοια φαινόμενα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. 

«Είναι μια στιγμή που μέσα από μια τρομερή γενναιότητα που επέδειξαν γυναίκες και άντρες και μέσα από αυτό το κίνημα που έχει μια τεράστια σημασία του να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται, πιστεύω ότι αυτό θα φέρει μια καινούργια εποχή όχι μόνο για το θέατρο αλλά για όλους τους εργασιακούς χώρους της Ελλάδας» είπε στην αρχή. Τόνισε, ωστόσο, πως το θέατρο έχει και τη θετική του πλευρά.

«Είναι απολύτως θεμιτή η αγωνία του κόσμου που λέει “μα καλά δεν ήξεραν”; Εγώ προσωπικά για κάποιες ιστορίες δεν έπεσα από τα σύννεφα, έπεσα όμως για κάποιες άλλες… Μου έτυχε περίπτωση μιας συμπεριφοράς κακοποιητικής -όχι σεξουαλικού χαρακτήρα- σε φιλικό μου πρόσωπο… Ζήτησα να παρέμβω, αλλά μου είπε το φιλικό μου πρόσωπο να μην το κάνω… Δεν πρόκειται να αποκρύψω τίποτα… Έχουμε δυο είδους συμπεριφορές. Έχουμε κακοποιητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν στα πλαίσια της πρόβας και έχουν να κάνουν με λεκτική και ψυχική βία. Το άλλο είδος έχει να κάνει με κακοποιητικές συμπεριφορές γενετήσιου τύπου. Το ένα κομμάτι είναι κάτι που μπορεί κανείς να το νιώσει σε μια πρόβα… Το άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με παρενοχλήσεις σεξουαλικού χαρακτήρα και γίνεται πάντα εν κρυπτώ, Δεν τα κάνουμε παρουσία τρίτου, στο φως του ήλιου, ούτε καν εν γνώσει των πιο κοντινών μας» τόνισε και ξεκαθάρισε πως για τις μόνες πράξεις που μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα είναι για τις δικές του.

«Μπροστά μου δε συνέβη ποτέ κάτι κακοποιητικό»

Στη συνέχεια ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του δικού του ονόματος του, εξαιτίας της φιλικής σχέσης και συνεργασίας που είχε με δυο από τους καταγγελλόμενους:

«Δεν έχω υπάρξει φίλος και συνεργάτης μόνο με ένα από τα πρόσωπα που καταγγέλλονται αλλά έχω υπάρξει στενός συνεργάτης και φίλος με τουλάχιστον δυο πρόσωπα από αυτά που καταγγέλλονται. Οι πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνονται εν κρυπτώ… Με κανέναν από τους ανθρώπους αυτούς δεν κάναμε παρέα μιας καθημερινότητας, αλλά και πάλι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι κάνει ο άλλος όταν γυρίζει σπίτι του… Γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η επίθεση στο πρόσωπό μου και δεν έχει να κάνει μόνο με τη φιλική και επαγγελματική μου σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απολύτως ψευδές. Δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που θα έκανε κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σε θέση να υπερασπιστώ κανέναν… Είναι πολύ σημαντικά πολλά από αυτά που λέγονται, μερικά μου έχουν σηκώσει την τρίχα κάγκελο. Για κάποια είχαμε ακούσει, όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπροστά μου δε συνέβη ποτέ κάτι κακοποιητικό. Αν είχε συμβεί κάτι θα είχα πάρει θέση» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. 

Ακόμα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναλάβει σε καμία περίπτωση τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, καθώς ούτε του έχει γίνει ποτέ κάποια πρόταση αλλά και γιατί δεν επιθυμεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Τα επιθετικά μηνύματα που λαμβάνει στα social media 

Στο τέλος ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δεν μπόρεσε να κρύψει και την έντονη ενόχλησή του για όσους εκφράζοντας τον θυμό τους, του στέλνουν κατάρες και του εύχονται να πάθει καρκίνο, μέσω των social media. 

«Έχω να σας πω και κάτι άλλο που με κάνει και απορώ. Όταν υποτίθεται ανοίγει μια συζήτηση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές, μια πολύ σοβαρή συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, υπερασπιζόμενος αυτή τη σπουδαία κίνηση του metoo, αντιμετωπίζει αυτή τη κίνηση, κακοποιώντας με τέτοιες φράσεις ανθρώπους ανωνύμως στα κοινωνικά δίκτυα. Σας ρωτάω, τι ακριβώς έχει καταλάβει αυτός ο άνθρωπος για το τι σημαίνει κακοποίηση; Πώς μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό; Όταν την ίδια στιγμή ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί και γράφει “να πάθεις καρκίνο, σκρόφα”. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το διατυπώσω στον χειρότερο εχθρό μου και θέλω να σας εξηγήσω πως δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο για κανέναν άνθρωπο και για κανένα θέμα. Και αν πρέπει να ανοίξει μια άλλη συζήτηση και είναι σοβαρή γιατί δημιουργείται κάτι πολύ παρελκυστικό αυτή τη στιγμή σε κάτι πολύ σημαντικό που συμβαίνει είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε αυτή τη χώρα με αυτόν τον βαθμό μισαλλοδοξίας. Να μην μπορεί κανείς να αρθρώσει οτιδήποτε, να μην μπορεί να μιλήσει κανείς για το οτιδήποτε, προφανώς να μη μπορεί να βρεθεί σε θέση καταγγελλόμενου για τόσο αποτρόπαια πράγματα και η τάση των ανθρώπων να είναι να σου βγάλουν τα μάτια. Δεν είναι τρόπος αυτός για να υπερασπιστείς το κίνημα metoo, λυπάμαι που το λέω. Λυπάμαι που πρέπει να φτάσω σε αυτό το σημείο έλλειψης ψυχραιμίας, γιατί δεν είμαι ο άνθρωπος που χάνει την ψυχραιμία του. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, είμαστε συνάδελφοι, ένας κλάδος, είμαστε άνθρωποι που γίνονται αδέλφια όταν κάνουν παραστάσεις μαζί».

 

Διαβάστε όλες τις lifestyle ειδήσεις 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top