Η αξιοζήλευτη πορεία του Ένιο Μορικόνε που έμαθε σύνθεση σε ηλικία 6 ετών

Περιζήτητος στον κινηματογράφο - Η μουσική του σε εκατοντάδες ταινίες

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο παγκοσμίως σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη Ένιο Μορικόνε, σε ηλικία 91 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος συνθέτης Ένιο Μορικόνε

Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Μορικόνε, ο οποίος τιμήθηκε με δύο Όσκαρ και δεκάδες άλλα βραβεία,συμπεριλαμβανομένων Χρυσών Σφαιρών, Γκράμι και BAFTA, υπέστη κάταγμα στον μηρό πριν από λίγες ημέρες έπειτα από πτώση και άφησε την τελευταία του πνοή στη διάρκεια της νύχτας σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν. 

Ένιο Μορικόνε: Έμαθε σύνθεση σε ηλικία 6 ετών

O  Ένιο Μορικόνε γεννηθείς το 1928 στη Ρώμη, διδάχτηκε μουσική από τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε τρομπέτα σε μικρές ορχήστρες. Σε ηλικία μόλις έξι ετών έμαθε σύνθεση, στα εντεκά του γράφτηκε στο Ωδείο της Ρώμης προκειμένου να μάθει τρομπέτα, χορδιακή μουσική και σύνθεση, ενώ το ταλέντο του αργότερα του επέτρεψε τη συμμετοχή του στην έγκριτη Ακαδημία της Σάντα Σετσίλια.

Η μεγάλη καριέρα που διέγραψε πέρασε από διάφορα στάδια, καθώς στα πρώτα του βήματα έγραφε μουσική για θέατρο και ραδιοφωνικές εκπομπές και ύστερα είχε αναλάβει ρόλο ενορχηστρωτή σε στούντιο ηχογράφησης για δισκογραφικές εταιρείες, έχοντας συνεργαστεί με τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες των δεκαετιών 50-60 της ιταλικής ποπ σκηνής. 

Η άκρως επιτυχημένη συνύπαρξη με τον άλλοτε συμμαθητή του, Σέρτζιο Λεόνε, τον κατέστησε περιζήτητο στον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και μήλο της έριδος για σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο μεταξύ των οποίων οι Τζον Χιούστον, Τζον Μπούρμαν, Τέρενς Μάλικ, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Μπάρι Λέβινσον, Γουόρεν Μπίτι, Όλιβερ Στόουν, Ρομάν Πολάνσκι και Φράνκο Τζεφιρέλι. Οι δύο άνδρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και στα “σπαγγέτι γουέστερν” με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ την περίοδο του '60, αλλά και στην ταινία “Κάποτε στην Αμερική”.

Το soundtrack για την ταινία “Η Αποστολή” του Ρόλαντ Τζόφι το 1986, ήταν από τα πιο εμβληματικά. Η εν λόγω ταίνια, επειδή αναφερόταν στις αποστολές των Ιησουιτών στη Νότια Αμερική τον 18ο αιώνα, ντύθηκε μουσικά με τον Μορικόνε να χρησιμποιεί χορικά από λειτουργίες ευρωπαϊκού τύπου και τύμπανα ιθαγενών, προκειμένου να επιτύχει την επικοινωνία ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών. Για την ιστορία η εν λόγω ταινία προτάθηκε για Όσκαρ με τον ίδιο να βραβεύεται με Χρυσή Σφαίρα. 

Η πορεία του Ένιο Μορικόνε ήταν αξιοζήλευτη, καταφέρνοντας να γράψει μουσική για συνολικά 400 ταινίες όλων των ειδών από κωμωδίες μέχρι ταινίες τρόμου. Το 2016 του απονεμήθηκε βραβείο Όσκαρ για το γουέστερν του Κουέντιν Ταραντίνο “Οι Μισητοί Οκτώ”, ενώ εννιά χρόνια νωρίτερα το 2007 είχε τιμηθεί από την Ακαδημία για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες για τις οποίες ευθύνεται ο Μορικόνε είναι οι “Τριλογία του Δολαρίου”: “Για μια χούφτα δολάρια”, ” Μονομαχία Στο Ελ Πάσο” και “Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος”.

Την υπογραφή του διάσημου μουσικοσυνθέτη φέρουν εκτός από ταινίες και πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ έχει γράψει επίσης ορχηστρική μουσική και διάσημα τραγούδια.

Η μουσική που παρήγαγε ξεχώριζε γιατί προερχόταν από φυσικούς ήχους, όπως αυτός που βγαίνει από ένα σφύριγμα, αλλά και ήχους εμπνευσμένους από άγρια ζώα. Στις συνθέσεις του τέλος,χρησιμοποιούσε αντισυμβατικά μουσικά όργανα όπως εβραϊκή άρπα, τρομπέτες μαριάτσι, αγγλικό κόρνο και οκαρίνα (ένα πνευστό μουσικό όργανο που μοιάζει με φλογέρα αλλά έχει σχήμα αβγού).

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top