Αλέξης Τσίπρας: Ενώνουμε δυνάμεις για μια νικηφόρα πορεία

Ν.Δ. για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ: Η υποκρισία έχει τα όρια της

Αλέξης Τσίπρας

«Ενώνουμε δυνάμεις στην αρχή ενός δύσκολου αγώνα και μιας νικηφόρας πορείας σε Ελλάδα και Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην πανελλαδική συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

«Σήμερα εδώ ενώνουμε δυνάμεις, πολίτες από διαφορετικές γενιές, διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και διαδρομές» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος πάντα έβρισκαν κοινό βηματισμό στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει και «το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα και νέες δυνατότητες» για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να προτάσσονται διαφορές.

Όπως είπε, τις πολιτικές προτεραιότητες αναδιατάσσουν δύο κομβικά και ιστορικής σημασίας γεγονότα: η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, συνέχισε, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συνετρίβη κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Καταλόγισε παράλληλα ευθύνες στις συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση σημειώνοντας πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την ακροδεξιά και την ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους». «Κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. Όμως όπου διαχειρίζεται εξουσία αποδεικνύεται η πιο συστημική από τους συστημικούς», παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το οκτάωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την Ε.Ε. παριστάνουν τα 'κοκόρια' όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους». «Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το αντικοινωνικό όραμα της ευρωπαϊκής δεξιάς εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό». Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είπε. Ανέφερε ακόμη πως «ψήφος στη Ν.Δ., είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και ισοδυναμεί με ψήφο στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. «Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη», παρατήρησε.

Ακροδεξιός παροξυσμός από τη Ν.Δ.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη Ν.Δ., «ένα κόμμα της κεντροδεξιάς που έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού, που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη», όπως είπε.

«Θα δώσουμε τη μάχη με ένα οικονομικό κατεστημένο που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα», όχι μόνο με τον κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ο Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αναφέρεται φωναχτά στο πρόγραμμα του μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει, αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του».

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Ν.Δ. «βαθιά αντιλαϊκό», σημειώνοντας ότι «βασίζεται στην κοινωνική ισοπέδωση με ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση των μισθών, διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ, απολύσεις στο δημόσιο και επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο».

Επειδή αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα στις λαϊκές τάξεις, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, ανέφερε για να προσθέσει ότι στην ρητορική αυτή έχουν ρίξει όλη τους τη δυναμική στη διχαστική ρητορική, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Τώρα μιλάνε οι πολλοί»

«Σήμερα μίλησε η καρδιά της προοδευτικής Ελλάδας. Ενώνουμε τις δυναμεις και προχωράμε. Φτάνει πια με την προπαγάνδα, το ψέμα και τον διχασμό. Τώρα μιλάμε οι πολλοί» είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του για να προσθέσει: «Βάζουμε πλώρη για το ταξίδι της νέας εποχής. Πραγματοποιούμε ένα μεγάλο βήμα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μιας πλατιάς συμμαχίας που θα βάλει τα θεμέλια για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής». Απηύθυνε τέλος κάλεσμα στους παρευρισκόμενους να οργανώσουν παντού την παρουσία της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία όπως είπε, δεν είναι απλώς ένας τίτλος κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι μαζί για τη νίκη στις ευρωεκλογές που θα ανοίξει τον δρόμο για μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ότι είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» είπε.

Ν.Δ. για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ: Η υποκρισία έχει τα όρια της

«Η υποκρισία έχει τα όρια της» αναφέρει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στο οποίο, όπως σημειώνει, «αποκαλύπτεται ο τρόπος που το Μαξίμου ρύθμισε με νομιμοφανή τρόπο τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική Τράπεζα».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, «η ρύθμιση προβλέπει την εκχώρηση της μελλοντικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ ως το 2023, πρακτική την οποία εξακολουθεί υποκριτικά να καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας και έχει ήδη απαγορευτεί από το 2014».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Ν.Δ. «αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του προς την Εθνική Τράπεζα αιτήθηκε να επεκταθεί το δάνειο που είχε λάβει το κόμμα του χωρίς να τηρούνται τα αναγκαία χρηματοοικονομικά κριτήρια».

«Ας το καταλάβουν επιτέλους στο Μαξίμου: Ακόμη και η υποκρισία έχει τα όρια της και οι πολίτες θα δώσουν πολύ σύντομα στον ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση που του αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Αμαρτωλή τροπολογία για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ» γίνεται αναφορά για «µεθοδεύσεις και νοµοθετικά 'τερτίπια' του ΣΥΡΙΖΑ» με στόχο «τη δηµιουργία συνθηκών νοµιµοποίησης της αναδιάρθρωσης των δανείων του και την κάλυψη των 'κενών' στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κεντρικών γραφείων του σηµερινού κυβερνώντος κόµµατος επί της Πλατείας Κουµουνδούρου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top