Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις διακοπές τους. Κουρασμένοι από έναν πολύ δύσκολο και στρεσσογόνο χειμώνα, όλοι ανυπομονούν να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν.
Μιλήσαμε με την ιατρό-βιοπαθολόγο Dr. Μαρία Ψωμά, η οποία πρότεινε σε όλους τους αναγνώστες του star.gr τα ιδανικά γεύματα για την παραλία, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε περιττά κιλά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Δείτε τις προτάσεις της γνωστής γιατρού και για τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε στο εστιατόριο.
Οι top διατροφικές προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές
- Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα καλό πρωινό, που να περιλαμβάνει πρωτεΐνη (αυγά, γαλοπούλα, τυρί, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι) και καλούς υδατάνθρακες (βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως). Έτσι θα παραμείνετε χορτάτοι για αρκετές ώρες.
- Ενυδατωθείτε. Τα 8-10 ποτήρια πρέπει να είναι η βάση. Ειδικά τώρα με την εφίδρωση, ο οργανισμός απαιτεί περισσότερο νερό, πόσο μάλλον αν κάνετε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Προσθέστε επίσης τροφές που ενυδατώνουν, όπως αγγούρι, καρπούζι, σέλερυ, καρότο, μαρούλι.
- Αποφύγετε το αλκοόλ στην παραλία όταν είστε νηστικοί. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να πάθετε αντιδραστική υπογλυκαιμία και να πεινάσετε χειρότερα, καταλήγοντας στις λάθος επιλογές. Επίσης, μεγάλη προσοχή, διότι το αλκόολ αφυδατώνει. Ιδανικά καταναλώστε 2 ποτήρια νερό για κάθε ποτήρι αλκόολ. Όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, να αποφύγουν τα coctails, τα οποία αποτελούν «βόμβες» θερμίδων.
- Μη μένετε νηστικοί όλη την ημέρα, για να φάτε το βράδυ στην ταβέρνα. Έτσι θα πέσει το σάκχαρο μέσα στην ημέρα και θα αναζητήσετε μεγαλύτερες ποσότητες και περισσότερους υδατάνθρακες στο κυρίως γεύμα σας. Ιδανικά κάθε 3-5 ώρες να καταναλώνετε κάτι ελαφρύ.
- Ξεκινήστε το γεύμα σας πάντα με σαλάτα. Βοηθάει στον κορεσμό και οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, που έχουμε οι περισσότεροι πρόβλημα στις διακοπές.
Υδατάνθρακες και ζάχαρη: Ποιες τροφές να αποφύγετε και ποιες να προτιμήσετε
Οι περισσότεροι έχουμε λανθασμένα «δαιμονοποιήσει» τους υδατάνθρακες. Αποτελούν βασική πηγή ενέργειας και συμβάλλουν σημαντικά στη διάθεση και την πνευματική διαύγεια.
- Αποφύγετε το άσπρο αλεύρι και εντάξτε τους «καλούς» υδατάνθρακες. Αυτοί ανεβάζουν ομαλά το σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό ευκολότερα.
- Προτιμήστε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, ρύζι καστανό, κινόα η οποία αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Επιπρόσθετα, πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι ο υδατάνθρακας δεν μπορεί να καταναλωθεί τις βραδινές ώρες. Φυσικά και μπορεί, όμως σε συγκεκριμένη ποσότητα και ανάλογα με το ημερήσιο διαιτολόγιο και τις θερμιδικές ανάγκες του καθενός
- Όσον αφορά στη ζάχαρη, μπορείτε στις διακοπές σας να τρώτε ένα παγωτό μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Οδηγός γευμάτων για την παραλία από την Dr. Μαρία Ψωμά
Όποια παραλία και εάν επιλέξετε για να χαλαρώσετε φέτος το καλοκαίρι, η Dr. Μαρία Ψωμά προτείνει τα ιδανικά γεύματα, τα οποία θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στο να μην πάρετε περιττά κιλά στις διακοπές σας.
Ερημική παραλία (ιδανικά να έχετε ψυγείο μαζί σας)
- Φρούτο και ξηρούς καρπούς
- Αραβική πίτα γαλοπούλα- τυρί –ντομάτα-μαρούλι
- Τοστ ολικής άλεσης γαλοπούλα-τυρί
- Καλαμάκια κοτόπουλο ή χοιρινά
- Αγγουράκια
- Βραστά αυγά
- Χυμοί λαχανικών
- Κονσέρβα με τόνο
- Κριτσίνια –Κράκερ ολικής άλεσης
- Ρυζογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο
- Μπάρες δημητριακών
- 2 σακουλάκια με ξηρούς καρπούς και δημητριακά
Παραλία με καντίνα
- «Ορφανή» μπαγκέτα (πετάμε το πάνω ψωμί από την μπαγκέτα)
- Φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς
- Γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς
Ταβέρνα σε παραλία
- Χωριάτικη σαλάτα
- Σαλάτες με 1) χταποδάκι, 2) καλαμαράκι, 3) γαύρο μαρινάτο
- 1 φέτα καρπούζι ή πεπόνι και 60 γρ φέτα.
Καλό καλοκαίρι!
Η ιατρός-βιοπαθολόγος Dr. Μαρία-Ψωμά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνέχισε την εκπαίδευσή της στην βιοπαθολογία-μικροβιολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Π.Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».
Παράλληλα με την ειδικότητά της, εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή Έδρα της Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από όπου απέκτησε τη Διδακτορική Διατριβή με Άριστα.
Ακολούθως, ειδικεύτηκε στην «Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τού Παρισιού ( Paris VI ), από όπου και αποκτά το Μεταπτυχιακό της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική Ευρωπαία ανάμεσα σε Γάλλους συναδέλφους, η οποία απέκτησε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.