Ερωτόκριτος και Αρετούσα: Η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα

Ο Βιντσέτσος Κορνάρος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1553

Μια σύγχρονη ανάγνωση του Ερωτόκριτου από το ΚΘΒΕ / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 1553, γεννήθηκε ο σπουδαίος ποιητήςΒιτσέντζος Κορνάρος, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Κρητικής Αναγέννησης.

Γιώργος Σεφέρης: «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»

Σήμερα συμπληρώνονται 471 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου, ο οποίος παρουσίασε τον έρωτα ως πανίσχυρη δύναμη, στο πολύ δημοφιλές έργο του, «Ερωτόκριτος».

Ποιος ήταν ο Βιτσέντζος Κορνάρος

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος, γεννήθηκε και έζησε στην Κρήτη και ήταν γόνος μίας πολύ πλούσιας οικογένειας. Παντρεύτηκε τη Μαριέτα Zeno και απέκτησαν δύο κόρες, την Κατερούτσα και την Ελένετα. Μετά τον γάμο του και τη μόνιμη πια εγκατάστασή του στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο), έζησε εκεί με τα παιδιά και τη γυναίκα του και ανέλαβε διοικητικά αξιώματα.

Έφυγε από τη ζωή, γύρω στα 58 του χρόνια από άγνωστη αιτία και τάφηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. 

Ο αδελφός του, Ανδρέας, επίσης συγγραφέας, είχε ιδρύσει εκεί την Ακαδημία λογίων των Stravaganti, μέλος της οποίας έγινε και ο Βιτσέντζος.

Κορυφαίο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι το έμμετρο μυθιστόρημα που αποτελείται από 10.012 στίχους, «Ερωτόκριτος». Τυπώθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713. Ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στον Βιτσέντζο Κορνάρο και το θρησκευτικό δράμα «Η θυσία του Αβραάμ». 

Γιάννης Ρίτσος: Η φυματίωση, τα σανατόρια και τα ποιήματα

Βιτσέντζος Κορνάρος: Ο μεγάλος έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας

O «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου γράφτηκε στη Σητεία και το Ηράκλειο γύρω στο 1600 μ.Χ., και αφηγείται τον μεγάλο έρωτα του Ερωτόκριτου, ενός νέου που ερωτεύτηκε τη βασιλοπούλα Αρετούσα και παρόλο που ήταν λαμπρός νέος και είχε όλες τις χάρες, δεν ήταν βασιλόπουλο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζητήσει το χέρι της αγαπημένης του.

Η υπόθεση έχει πολλά κοινά με το έργο Paris et Vienne του Γάλλου Pierre de la Cypède, το οποίο εκδόθηκε το 1487, αλλά το κρητικό αριστούργημα είναι ασύγκριτα υπέρτερο λογοτεχνικά και νοηματικά. 

Οδυσσέας Ελύτης: Ο σπουδαίος ποιητής που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον «Ερωτόκριτο» ο Έρωτας εμφανίζεται ως πανίσχυρη δύναμη, αρματωμένος με τόξο και βέλη, ξίφος ή και φωτιά, φτερωτός και γυμνός: 

«ο πόθος όντε βουληθή και θέλει να νικήση

γνώση δεν ει ουδέ δύναμη να τόνε πολεμήση»...

Η πλοκή του έργου διαιρείται σε πέντε μέρη: ο έρωτας, το κονταροχτύπημα, ο κρυφός δεσμός και η εξορία του Ερωτόκριτου, η φυλάκιση της Αρετούσας και ο ηρωισμός του Ερωτόκριτου, η δοκιμασία της πίστης και η νίκη της αγάπης.

Οι μελετητές του αριστουργήματος της κρητικής λογοτεχνίας το συσχέτιζαν με το δημοτικό τραγούδι και το παραμύθι, ενώ άλλοι  με μεσαιωνικά και αναγεννησιακά ιταλικά κείμενα, με δημώδη υστεροβυζαντινά μυθιστορήματα και αρχαία κλασικά έργα που έφταναν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη μέσω ιταλικών μεταφράσεων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top